Weet ook dat aardbeien alleen aan de plant rijpen. Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
De schijnaardbei (Potentilla indica) is zoals de naam al aangeeft geen echte aardbei, maar wel heel leuk in de tuin. Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief.
Aardbeien zijn sappig, zoet en heuse vitaminebommetjes. Maar wist je dat een mysterieus onderdeel van deze zomerse vrucht vaak over het hoofd wordt gezien? We hebben het over het groene kroontje bovenop elke aardbei. Het blijkt namelijk dat je het kroontje van de aardbei niet moet verwijderen, maar juist moet eten.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Verwijder en gooi snel alle bessen weg die beschimmeld zijn of die beschimmelde bessen raken , was de rest goed en droog ze vervolgens voordat u ze opbergt om nieuwe schimmel te voorkomen. En als meer dan een kwart van de bessen in uw container beschimmeld is, gooi dan de hele partij weg.
Maak een kan of fles vol ijskoud water en stop de aardbeienkroontjes daarin. Na een paar minuten krijgt het water al een heerlijk fruitsmaakje. Perfecte manier om er ook meteen voor te zorgen dat je dagelijks genoeg water binnenkrijgt.
Hoewel je witte aardbeien onbewust met zuur en bitter associeert, zijn ze dat allesbehalve. Gemiddeld genomen smaken ze zelfs zoeter in vergelijking met de rode variant.
“In een portie van 250 gram aardbeien zit ongeveer evenveel suiker als in een appel. We raden altijd aan om twee stukken fruit per dag te eten. Die portie aardbeien per dag gecombineerd met een ander stuk fruit is dus prima.” Voor mensen met prikkelbare darmen kan het dagelijks eten van aardbeien wel heel goed zijn.
Papperige textuur
Als je zachte aardbeien met zachte plekken hebt, is dit een ander teken dat die aardbeien te slecht zijn om te eten. Hele aardbeien die nog goed zijn om te eten, moeten een stevige textuur hebben. Zachte aardbeien of aardbeien met slechte plekken zoals deze zijn niet veilig om te eten .
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
In een rijpe aardbei bijten kan een heerlijke ervaring zijn. Maar als u allergisch bent voor aardbeien , kan het eten van deze rode bessen een scala aan symptomen veroorzaken. U kunt last krijgen van huiduitslag, een vreemd gevoel in uw mond of zelfs een ernstigere reactie zoals anafylaxie.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser . Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder. Subtiel gebruik van aromaten zoals vanille en rozenwater bootst de geurige diepte van rijp zomerfruit na.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Eigenlijk is de hele aardbei – vruchtvlees, bladeren en steel – eetbaar.
Wat zijn Ananas-Aardbeien? Deze aardbeiensoort wordt ook wel Pineberry genoemd. Het is geen genetische manipulatie van aardbei en ananas, maar een kruising tussen twee soorten aardbei. Hierdoor heeft de aardbei een witte kleur en een friszoete smaak.
Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren.
De kroon is een korte stengel waar bladeren zich ontwikkelen op punten die knopen of hulpknoppen worden genoemd . Nieuwe bladeren ontwikkelen zich met een knop in de oksel van elk blad (hulpknoppen). Deze hulpknoppen blijven onontwikkeld, groeien en vormen uitlopers of groeien uit tot een zij- of takkroon.
De perfecte aardbeien zijn sappig, heerlijk zoet, groot van stuk, dieprood van kleur en hebben een beetzachte structuur.
Aardbeien houden van een humusrijke en vruchtbare grond. Ze hebben het graag lekker warm dus zoek een zonnig en windstil plekje uit. Je plant de aardbeien het best vanaf eind juli tot midden augustus. Zorg voor een luchtige bodem door de grond zo'n 20 cm diep los te spitten en compost toe te voegen.
Simpel gezegd, een aardbei zal beginnen te verwelken en papperig worden wanneer hij water begint te verliezen . Zodra je een aardbei van zijn steeltje plukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht afgeven.
De aardbeien zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Nieuw onderzoek heeft nu aangetoond dat we beter ook het groene kroontje van aardbeien zouden moeten verorberen. Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben.