De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar.
De gehele prei, dus ook het licht- en donkergroene deel, kan gegeten worden. Mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen lichamelijke klachten ondervinden door het nuttigen van prei.
Omdat prei tot de ui-familie behoort, kan hij worden gebruikt om een milde ui-smaak te geven aan recepten, zowel rauw als gekookt.
Waarom is prei goed voor je gezondheid:
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
De gehele stengels van de prei en de bladeren zijn geschikt voor consumptie. Meestal wordt prei gekookt, maar het is ook mogelijk om deze groente rauw te eten. De smaak is licht pittig en aromatisch, waardoor prei zeer geschikt is om te verwerken in slaatjes of soepen. Prei is een zeer gezonde groente.
Er werd een analytische studie uitgevoerd met odds ratio's (OR) en 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI). Veertig personen werden gerekruteerd voor de analytische studie (28/40 gevallen). Multivariabele analyse vond dat prei in kaassaus het enige item was dat geassocieerd werd met ziekte (aOR 51,1; 95% CI 4,13–2492,1).
Prei behoort tot de Allium-familie (waar ook ui, bieslook en knoflook toe behoren) en is giftig voor honden en katten . Knoflook wordt beschouwd als ongeveer 5 keer zo krachtig als ui en prei. Bepaalde rassen en soorten zijn gevoeliger, waaronder katten en Japanse hondenrassen (bijv. Akita, Shiba Inu).
Prei is een uitstekende bron van antioxidanten zoals vitamine C, K en bètacaroteen die ontstekingsremmende en anti-aging voordelen hebben . Carotenoïden omvatten zeaxanthine en luteïne die de ogen beschermen en het risico op staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie verminderen.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Prei is zoeter en milder dan uien en kan rauw gegeten worden . Als u het kookt, was het dan voor het stomen, koken of bakken in de pan. Elk recept dat uien vereist, kan eenvoudig vervangen worden door prei.
Snijd iets van de onderkant van de prei af. Verwijder ook de groene bladeren aan de bovenkant en de buitenste bladeren. Je kunt zowel het witte als het groene deel van de prei gebruiken. Juist in het groene deel zitten de meeste vitaminen en mineralen.
maar vergeet zeker geen groenten zoals artisjok, rammenas, prei, knoflook, radijs en paddenstoelen. Zij ondersteunen de lever optimaal. Maar, ook belangrijk om weten, is dat gezonde voeding alleen niet voldoende is.
Iemand met een alliumintolerantie kan bijvoorbeeld last krijgen van krampen of diarree na het eten van knoflook of prei , terwijl bij iemand met een vastgestelde uienallergie de symptomen onder andere ademhalingsmoeilijkheden en zelfs anafylaxie kunnen zijn.
Uien, artisjokken, knoflook en prei bevatten allemaal fructanen – koolhydraten die gasvorming en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken .
Ze staan erom bekend dat ze vol zitten met aarde vanwege de manier waarop ze worden gekweekt en groeien . De meeste boeren gebruiken een techniek die bekend staat als blancheren voor het kweken van prei, waarbij de aarde omhoog wordt geduwd rond de stengel van de plant om deze wit te houden (lees: malser) terwijl deze groeit.
Voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen kunnen extra lucht in de maag veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken, bier, ui, koolsoorten, prei, paprika, peulvruchten, knoflook, grote hoeveelheden (onrijp) fruit, grote hoeveelheden suiker en/of vet en scherpe kruiden of specerijen.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Prei is erg gezond! Ze bevatten weinig calorieën, een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk slechts 31 calorieën (1). Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel bètacaroteen (provitamine A).
Risico's van het eten van prei
Mensen die gevoelig zijn voor FODMAP's kunnen last krijgen van spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming na het eten van voedsel met veel FODMAP's . Mensen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), zijn vaker intolerant voor FODMAP's.
Mensen die last hebben van zwellingen door vochtretentie, kunnen prei proberen. Het is namelijk een natuurlijk diureticum .
Met hun zoete, milde smaak kunnen ze rauw in salades worden gegeten of op verschillende manieren worden gekookt , waardoor ze diepte en rijkdom toevoegen aan soepen, stoofschotels en vele andere recepten. Prei is rijk aan flavonoïden en polyfenolen, bevordert de cardiovasculaire gezondheid en beschermt ons tegen oxidatieve schade.
Naast dat prei een heerlijke smaakmaker is, is het ook een vitaminen-, mineralen- en vezelbom. Zo zit deze groene bladgroenten vol vitamine C, een vitamine die extra welkom is in de winter en herfst. Daarnaast bevat deze langwerpige bladgroenten veel vezels, belangrijk voor een gezonde stoelgang.
Traditioneel snijden we de groene toppen van prei af en gooien die weg, maar de dikke bladeren zijn prima eetbaar en hebben net zoveel, zo niet meer, smaak dan het mildere, bleke uiteinde . Prei wordt vaak een superfood genoemd en bevat veel flavonoïden, vitamine A, E en K en vezels.