Zijn
Tips: zo kies jij het juiste ei
Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een Topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel. Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Alle eieren bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Aan de kleur van de oorlellen van de kip kan je zien welke kleur eieren de kip legt. Zo legt een kip met witte oorlellen meestal witte eieren en kippen met roze oorlellen meestal bruine. Of een ei nu wit of bruin is, verschil van kwaliteit en de voedingswaarde is er niet.
De dooier bevat het grootste deel van het eiwit en vetten. Er zit meer onverzadigd vet dan verzadigd vet in de dooier. Eieren zijn rijk aan vitamine B12 en vitamine D en mineralen als fosfor en seleen. Ze vormen daarnaast een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur en van mineralen zoals ijzer en zink.
Eicodes en nummers
De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen. Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei. Daarom is het beter om in de supermarkt op het Beter Leven keurmerk te letten dan op de nummers van de eicodes.
Er bestaat geen twijfel over dat een groot aantal boeren die scharrelkippen produceren, uitstekende kwaliteit, hoog welzijn vogels produceren, maar onder deze slim genoemde 'scharrel' standaard kan het tegenovergestelde ook gelden. De beste manier om ervoor te zorgen dat u altijd vlees van hoge kwaliteit, hoog welzijn koopt, is door biologisch te kiezen .
Eieren van in de wei gehouden eieren (ook wel bekend als scharreleieren) zijn veruit de beste eieren om te kopen, maar zorg ervoor dat je in ieder geval eieren van vrije uitloop koopt. De klasse van eieren verwijst naar de werkelijke kwaliteit van de schaal, het eiwit en de dooier van een ei. Van beste naar slechtste zijn de klassen AA, A en B.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Witte eieren zijn voor de boer een stuk goedkoper, vertelt Peter van Horne, pluimvee-econoom bij Universiteit Wageningen. De productiekosten zijn 9 procent lager. De witte kip is kleiner en heeft daardoor minder voer nodig, terwijl de kip meer eieren legt dan de bruine kip, legt hij uit.
Scharrelkippenvlees komt van kippen die meer ruimte en daglicht hebben gehad dan gangbare vleeskippen. Keurmerken als Beter Leven en Biologisch stellen meer eisen op het gebied van dierenwelzijn. De meeste scharrelkippen voldoen aan het keurmerk Beter Leven 1 ster. En soms ook aan Beter Leven 2 sterren.
De Groot Westerveld Boerderij uit Terschuur is een van de pluimveehouders die meedoet aan de open dag. Hier worden iedere dag 60 dames gemolken en 6.000 eitjes van de kippen geraapt. De biologische melk wordt vermarkt door Eko Holland en de bio eieren gaan naar afnemer Guliker en Roodbol.
Dier- en milieuvriendelijk eierschap
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland.
DEN HAAG - De Rondeeleieren onder het AH Puur & Eerlijk logo en de eieren van Bio+ komen het beste uit een test van de Consumentenbond. Voor de eigen gezondheid maakt het echter weinig uit welke eieren consumenten kiezen. De bond testte in totaal zeventien veelverkochte soorten eieren.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Eieren geraapt op plekken in het gebied rondom Chemours bevatten te hoge PFAS-gehalten; hetzelfde geldt ook voor plekken verder weg. In de eieren is vooral teveel van de PFAS-soort PFOS aangetroffen.
Is het ene ei gezonder of diervriendelijker dan het andere? Het verschil tussen witte of bruine eieren is alleen… de kleur. Het maakt niet uit of het ei wit of bruin is aan de buitenkant, de inhoud is hetzelfde. De voedingsstoffen in witte en bruine eieren zijn precies gelijk.
Want hoewel de ene kleur niet beter is dan de andere tijdens het bakken, is het witte ei wel duurzamer (en beter voor de portemonnee). Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daardoor minder voer nodig. Dat terwijl een witte kip juist méér eieren legt dan een bruine kip.
Witte kippen, witte eieren
Zo wordt er minder CO2 uitgestoten wat een kleinere impact heeft op het milieu, dus witte eieren zijn duurzamer dan bruine eieren. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Albert Heijn om in 2030 45% minder broeikasgassen uit te stoten (t.o.v. 2018).
De lekkerste eidooiers
De kleur van het eigeel varieert veel en wordt bepaald door wat de kip eet: Donkergeel eigeel > de kip eet veel groentes en eet gevarieerd. Middengeel eigeel > de kip eet voornamelijk maïs en eet dus minder gevarieerd. Lichtgeel eigeel > de kip eet voornamelijk voer gebaseerd op gerst en tarwe.
De kleur van de schaal van een ei wordt bepaald door het ras van de kip die het legt. Eieren met een bruine schaal kosten vaak meer dan die met een witte schaal , omdat ze meestal worden gelegd door een groter ras van kippen dat meer voedsel nodig heeft , waardoor de eieren duurder zijn voor boeren om te produceren.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.