Vitamine C heb je nodig voor je weerstand en het bevordert de opname van ijzer. Fruit, groenten en aardappelen bevatten vitamine C. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je voldoende vitamine C binnen. Met name aardbeien, kiwi, broccoli, rode paprika, spruitjes, sinaasappels en witlof bevatten veel vitamine C.
Om het gebruik van zout en MSG te vermijden, is het verstandig om gerechten op smaak te brengen met kruiden en ongemengde specerijen , zoals uien, knoflook, peper, paprika en komijn.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Paprika behoort tot de groep groentes in de schijf van 5 waarvan wordt geadviseerd dagelijks minimal 200 gram van te nuttigen. Dit is niet zonder reden, van groentes is wetenschappelijk aangetoond dat zij onmisbaar zijn voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels. enz.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.
Producten die vitamine C bevatten, zoals sinaasappels, aardbeien, paprika's en broccoli, ondersteunen de groei van de baby en verbeteren de ijzeropname . Voedingsmiddelen die ijzer bevatten, zoals bonen, linzen, groene bladgroenten, vlees en spinazie, ondersteunen het lichaam van de moeder bij het aanmaken van meer bloed voor zowel moeder als baby.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Inspiratie voor een voedzaam ontbijt:
Geroosterde volkoren boterham met kaas, een gekookt ei en avocado. Havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel). Bakje yoghurt met fruit, granola en noten.
Nog zo'n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien.
Veel zwangere vrouwen hebben kuitkrampen in de loop van de zwangerschap. Een van de oorzaken is een gebrek aan magnesium en kalium. Aangezien de tomaat rijk is aan deze mineralen wordt er aanbevolen om tomaten rauw te eten tijdens de zwangerschap.
Ook bevat ananas veel fruitsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je wilt je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden, zeker tijdens je zwangerschap. Wil je goed eten tijdens je zwangerschap? Dan hebben we een weekmenu voor je, speciaal voor tijdens de zwangerschap.
Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, is meestal niet behandeld wat betekent dat deze melk nog rauw is en deze wordt bijgevolg ook afgeraden. Industrieel bereide yoghurt is veilig.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Goed voor de darmen
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
"Rode paprika heeft bijna 50 procent meer calorieën dan tomaat vanwege de natuurlijke zoetheid. Hoewel het meer suiker bevat, bevat het ook 50 procent meer vezels, meer dan acht keer zoveel vitamine C en bètacaroteen en meer dan 15 keer zoveel vitamine E. Winnaar: gelijkspel!
Zwangerschap: Capsicum is waarschijnlijk veilig wanneer het op de huid wordt aangebracht tijdens de zwangerschap . Capsicum is mogelijk veilig wanneer het oraal wordt ingenomen als medicijn tijdens de tweede helft van het tweede trimester en tijdens het derde trimester. Borstvoeding: Als u borstvoeding geeft, is het gebruik van capsicum op uw huid waarschijnlijk veilig.
Alle groenten zijn gezond voor je en passen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Ook rauwe groenten kun je gewoon eten. Het is wel belangrijk dat je ze niet te lang bewaart, goed wast en hygiënisch werkt. Rauwe voedingsmiddelen, en dus ook rauwe groenten, kunnen namelijk de listeria-bacterie bevatten.