Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Er zijn aanwijzingen dat een matig gebruik van cacaopoeder of donkere chocolade het risico op hart- en vaatziekten vermindert door het hoge gehalte aan flavanolen. Dat zijn antioxidanten die een positief effect hebben op de bloedvaten.
Van de drie soorten chocolade (puur, melk en wit) is pure chocolade het gezondst, zeggen voedingsdeskundigen.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Pure chocolade is de beste optie voor mensen die op hun calorie-inname letten, omdat het over het algemeen minder calorieën bevat vanwege het hogere cacao- en lagere suikergehalte. Daarentegen bevatten melk- en witte chocolade meer calorieën, voornamelijk vanwege het hogere suiker- en melkbestanddelengehalte.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
De 3 Musketeers-reep staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst met maar liefst 190 calorieën per portie. Deze reep is dus minder geschikt voor mensen die op hun calorie-inname letten.
Een reep pure chocolade met 85% cacao kan bijvoorbeeld slechts 10-15 gram suiker per 100 gram bevatten, terwijl melkchocolade wel 50 gram of meer suiker per 100 gram kan bevatten.
Binging is geen gezonde manier om te eten, maar de lagere suiker en intensere smaak van pure chocolade maken het minder waarschijnlijk dat je dezelfde behoefte voelt om het in grote hoeveelheden te eten. Witte chocolade is het ergst – het bevat meer calorieën dan melkchocolade en meer suiker dan pure.
Als het aankomt op de gezondste chocolade, is er echt geen wedstrijd, zegt Allers. Pure chocolade is veruit de gezondste vorm van de traktatie, met de minste suiker en, vanwege het cacaogehalte, hogere niveaus van stoffen die de cellen van het lichaam beschermen.
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Maar pure chocolade verlaagt de bloeddruk. 100% chocolade bevat geen toegevoegde suiker - maar het smaakt niet zoet en is niet noodzakelijkerwijs ieders smaak.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Eén reep bevat bijna 5 gram suiker. Dit is iets meer dan 1 suikerklontje per reep. De repen passen daarom minder goed in een gezond voedingspatroon. Voor een tussendoortje af en toe is het een lekkere reep, maar voor de titel 'proteïne repen' hoef je ze niet op je boodschappenlijstje te zetten.
LiGA Notenreep bevat 45 % noten en pinda's en heeft een heerlijk laagje melkchocolade aan de onderzijde. Dit vezelrijke tussendoortje is een bron van proteïnen, heerlijk en verantwoord. Het is per stuk verpakt, dus handig om mee te nemen.
Haar topkeuze, Hershey's Milk Chocolate Bar , "heeft de meest pure ingrediënten, gemaakt van alleen melkchocolade zonder veel toevoegingen." Reese's Sticks staan bovenaan Rizzo's lijst omdat melkchocolade en pinda's de belangrijkste ingrediënten zijn. Rizzo wees er ook op dat Reese's Sticks minder suiker bevatten dan de anderen en 4 gram proteïne.
Pure chocolade is geliefd door velen! Helaas bevat gewone chocolade nog veel toegevoegde suikers. Daar heeft Steviala ® wat op bedacht want deze chocolade bevat geen toegevoegde suikers. Deze Steviala ® chocolade reep is namelijk verlaagd in koolhydraten (7.6 per 100 g) en suikers ( 4.3 per 100 g).
Pascha Organic 85% Cacao Pure Chocolade Repen
Hoewel veel van de repen die we hebben getest van nature veganistisch en glutenvrij zijn, is de 85% reep van Pascha een van de meest voedselallergie-veilige opties die je kunt kopen. Het is gecertificeerd vrij van de acht belangrijkste allergenen (inclusief soja en noten) en is gemaakt zonder emulgatoren.
Eet je een hele reep chocola dan krijg je een dusdanige hoeveelheid suiker (en calorieën) binnen dat je een bloedsuikerdip kunt verwachten, kort nadat je de chocola op hebt. Het resultaat hiervan kan zijn dat je trek hebt in meer calorierijke en zoete voedingsmiddelen.
Ook is niet alle snoep even ongezond. Enkele van de ergste zijn candy corns, Smarties, gummy bears en jelly beans . Gezondere opties bevatten over het algemeen minder kunstmatige smaken en kleuren, en noten zijn over het algemeen een positieve toevoeging aan snoep, dankzij hun hoge vezel- en gezonde vetgehalte.
Belangrijkste punten. Chocolade bevat meer suiker en verzadigde vetten, maar chips kunnen meer ongezonde vetten bevatten . Pure chocolade biedt hart-gezonde voordelen en antioxidanten die niet in chips zitten. Beide snacks kunnen leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen als ze overmatig worden geconsumeerd.
Pure chocolade vermindert de behoefte aan suiker en zorgt ervoor dat je je voller voelt, waardoor het de perfecte snack is voor mensen die bewuster omgaan met hun figuur. Chocolade heeft ook een positief effect op onze stemming en mentale gezondheid, wat essentieel is voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen. Het beste moment om chocolade te eten is overdag.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.