De conserveermiddelen zorgen ervoor dat de kaas langer houdbaar is. Traditionele, Italiaanse burrata is maar een paar dagen houdbaar en eet je het liefst zo vers mogelijk.
De burrata IGP is 3 à 4 dagen houdbaar, omdat het geen conserveermiddelen mag bevatten.
De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Is burrata gezond? Hoewel burrata relatief hoog is in calorieën en verzadigd vet, is het ook een goede bron van eiwitten en calcium. Zolang je het met mate eet en combineert met gezonde ingrediënten, kan burrata zeker passen in een evenwichtige levensstijl.
Burrata is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia. Deze kaas, vanaf ca. 1920 geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), wordt momenteel in de hele regio gemaakt en is intussen al ver buiten de Italiaanse landsgrenzen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.
Een kaas uit de 20e eeuw
Voor sommigen was het rond 1930 toen de eigenaar van een kaasfabriek in Andria deze kaas creëerde. Voor anderen werd de burrata in 1956 gecreëerd door Lorenzo Bianchini in Bari. Maar om het een burrata te mogen noemen, moet de kaas voldoen aan de eisen die de burrata in zijn recept heeft geschreven.
Eet je burrata warm, koud of beide? Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
Bovendien is burrata een goede optie voor mensen die een koolhydraatarm of keto-dieet volgen, omdat het weinig koolhydraten bevat en rijk is aan vetten. Burrata kan ook worden gecombineerd met gezonde ingrediënten zoals tomaten, basilicum en olijfolie, wat bijdraagt aan een evenwichtige en voedzame maaltijd.
Het weelderige, rijke, romige midden is omhuld met een bal van zachte, verse mozzarella . Met een boterachtige consistentie en een zachte, milde smaak, mag u de charmes van burrata niet missen. Deze kaas van koemelk moet u snel na de bereiding eten – niet dat we daarover klagen.
Burrata is over het algemeen een duurdere kaas dan mozzarella. Burrata maken is ingewikkeld vanwege de romige kern en zelfs extra ingrediënten . Dit maakt Burrata kaas duurder dan mozzarella.
Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum . Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Q2: Waarom is Burrata maar twee dagen houdbaar? A2: Vanwege de zachte aard heeft Burrata een kortere houdbaarheid dan halfharde of harde kazen . Als u deze kaas vers koopt bij Burrata House, is het beter om deze binnen een of twee dagen na opening te consumeren. Om bacteriegroei te voorkomen, bewaart u overgebleven Burrata in de koelkast.
A2: Zodra de zak Burrata is geopend, wordt de houdbaarheid merkbaar korter. De romige delicatesse is het lekkerst binnen 2 tot 3 dagen na opening . Dit korte venster benadrukt het belang van snelle consumptie om het volledige spectrum aan smaken en texturen te ervaren.
Voor extra smaak en romigheid gaat er burrata op en bij de pasta. Deze kaas lijkt op mozzarella en heeft een kern van room. De kaas gaat daarom apart mee en kan je na het opwarmen over je pasta laten “stromen”. Een heerlijke en bijzondere pastaschotel, echt het proberen waard!
Er zijn veel verschillende manieren om Burrata te eten. De meeste bronnen raden aan om het eerst op kamertemperatuur te laten komen . Zodra het op kamertemperatuur is, kun je het combineren met goed brood, olijfolie en/of zout, afhankelijk van je smaak.
Bij het maken van burrata wordt de nog hete kaas gevormd tot een zakje, dat vervolgens wordt gevuld met de restjes overgebleven mozzarella en wordt afgetopt met verse room voordat het wordt gesloten. De voltooide burrata wordt traditioneel verpakt in de bladeren van affodil, vastgebonden om een brioche-achtige topknot te vormen en bevochtigd met wei .
De veroorzakers van blauwe verkleuring worden doorgaans geïdentificeerd als bacteriën uit de groep Pseudomonas fluorescens .
Voedingswaarde van Burrata
Met al die room is het niet verrassend dat burrata — net als de meeste kazen — behoorlijk calorierijk is. Een portie van 1 ounce (28 gram) bevat ongeveer 100 calorieën , wat eigenlijk minder is dan een portie van 1 ounce cheddar, die 113 calorieën bevat.
Probiotische eigenschappen: Net als andere gefermenteerde zuivelproducten bevat burrata-kaas probiotica die een gezonde darmflora kunnen bevorderen door de groei van nuttige bacteriën te ondersteunen . 4. Rijk aan vitamines: Burrata-kaas is rijk aan vitamines zoals vitamine A, vitamine B12 en riboflavine, die belangrijk zijn voor verschillende lichaamsfuncties.
Hoewel burrata kaas veel gezondheidsvoordelen heeft, is het raadzaam om het met mate te eten omdat het veel vet en calorieën bevat . Je kunt het in verschillende recepten verwerken die andere voedingsrijke voedingsmiddelen bevatten.
Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Voedingsmiddelen zoals steenvruchten, paprika's, komkommers, tomaten, aardbeien en kersen zijn perfect vanwege hun heldere, pittige smaken. Besprenkel de bovenkant van de kaas met balsamicovinaigrette voor extra pit.
Als de kaas goed onder water staat, kan je hem veel langer bewaren. Mozzarella en burrata eet je het best op binnen drie dagen, feta kan je op deze manier zelfs tot een maand bewaren.”