Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Daar gaat de kwaliteit ternauwernood achteruit. Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Wortelen. De oranje wortelen worden alom geapprecieerd: gestoomd, gepureerd, geraspt en zelfs in gebak gemengd. Maar ook het loof is eetbaar. Het heeft een zachte wortelsmaak en kan verwerkt worden in soepen, slaatjes of je kan er pesto met maken.
Wanneer je plant teveel water krijgt, kunnen de wortels verstikt raken en krijgen ze niet genoeg zuurstof. Dit kan leiden tot slappe bladeren en een verzwakte plant.
In de supermarkt zie je wortels vaak liggen met het groene loof er nog aan vast; met eigen teelt lukt dat niet, het loof onttrekt namelijk vocht aan de worteltjes en daardoor worden ze al snel wat zacht.
De worteltjes zijn beschimmeld of slap. Dit bederf herken je door goed te kijken of eventueel voelen. Je kunt de worteltjes zo opknabbelen. Ook kun je ze in plakjes snijden en bijvoorbeeld meewokken in een gerecht.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .
Snijd een dun plakje van de onderkant en dompel ze onder in een kom met koud, schoon water , die je op de koudste plank in je koelkast zet. Natuurlijk kun je ze na ongeveer een uur weken gebruiken, maar als je ze tot de volgende dag laat liggen, heb je knapperige wortels die erom smeken om opgegeten te worden.
Een zachte wortel, radijs of pastinaak? Leg ze in een bakje met een laagje water in de koelkast. De volgende dag zijn ze als nieuw.
Zachte/papperige textuur: Wortels smaken het lekkerst als ze stevig en knapperig zijn, maar ze zijn nog steeds veilig om te eten als ze een meer rubberachtige textuur hebben . Het zijn zachte en papperige wortels waar je op moet letten: deze wortels zijn bedorven en niet veilig om te eten.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Een overschot aan bètacaroteen maakt in onze huid een oranje tint los – net als die van wortels. Je kan dus daadwerkelijk een beetje oranje worden door wortels te eten. Om een kleurverschil te merken moet je wél flink veel bètacaroteen binnenkrijgen.
Dit zou betekenen dat zwarte of slappe wortels tot het verleden zouden behoren. Er is hier geen magie, alleen basiswetenschap. Dus wat is het geheim? Wortels in een luchtdichte container leggen met een papieren handdoekje erop, verlengt hun houdbaarheid tot wel 10 keer langer dan wanneer je ze gewoon los in de koelkast laat liggen.
Zijn ze nog veilig om te eten? Als je groenten een beetje slap zijn, maar niet beschimmeld, slijmerig of stinkend – eet ze dan op ! Als ze maar een beetje buigzaam of gerimpeld zijn, kun je je groenten weer tot leven wekken door ze in een kom met koud of ijskoud water te leggen. Ze zouden binnen een half uur weer tot leven moeten komen.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
De bruine, slappe stukjes haal je er best allemaal af, zodat je enkel nog gezonde wortels over houdt. Zet je plantje in nieuwe potgrond, die je nog niet meteen water geeft. Geef je plantje dan wat tijd. Met een beetje geluk komt je groene vriend er wel weer door!
Zolang ze zacht zijn, dus buigzaam en niet slijmerig/uit elkaar vallend, is er niks aan de hand. Ze zijn alleen een beetje uitgedroogd, maar dat maakt niet uit als ze eenmaal gekookt zijn.
Door de relatief lage luchtvochtigheid rond het aanrecht zou water (via osmose) uit de wortel diffunderen, langs de concentratiegradiënt , waardoor de wortel slap wordt omdat er plasmolyse optreedt door het gebrek aan water.
Als je wortels slap worden of een witte blos krijgen, snijd dan de uiteinden eraf en week ze in een kom met ijswater voordat je ze gebruikt om ze te rehydrateren en weer knapperig te maken . Je kunt ze vervolgens roosteren om ze in een warme couscous- of rijstsalade te verwerken – probeer dit recept voor geroosterde wortel- en graansalade – ideaal als voedzame, vullende lunch.
Heb je ooit wortels gehad die slap werden? Maak ze helemaal nieuw leven in door ze te schillen en ze ongeveer 8 uur in koud water in de koelkast te leggen . De wortels zullen het water absorberen en ze knapperig maken alsof je ze net uit de grond hebt getrokken.
Zwakke wortels zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan hittestyling, zoals krullen, föhnen of stijlen . Hitte beschadigt niet alleen je lokken, maar vertraagt ook de haargroei door de wortels te verzwakken. Het is dus het beste om een veilige afstand te houden tot dergelijke tools.
Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak. Je kunt de wortels tevens invriezen door deze eerst 3 minuten te blancheren en daarna in een goed afgesloten plastic zakje in de vriezer te leggen.
Antwoord: Wortels moeten worden bewaard met de toppen verwijderd in een koude (32°F) en vochtige (98-100% relatieve vochtigheid) opslagconditie . Om een hoge vochtigheid te bereiken, moet u uw wortelen waarschijnlijk in een plastic zak bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.