Azijnzuur in een concentratie van 1-3% wordt toegepast als desinfecterende oplossing voor gebruik in wonden. Het verlaagt de zuurgraad (pH) en remt daarmee de groei van een aantal micro-organismen, zowel bacteriën als schimmels. Het is met name effectief tegen de bacterie Pseudomonas.
Azijn of azijnzuur is misschien niet zo aantrekkelijk als honing of controversieel als stamceltherapie, maar dit eeuwenoude middel wordt al lang gebruikt bij wondverzorging en wondgenezingsprotocollen vanwege het therapeutische succes dat het boekt dankzij de antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen .
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Azijn heeft de kracht om het te verslaan. Met zijn zure karakter lost azijn deze hardnekkige vlekken op als een pro. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft azijn ook desinfecterende krachten, waardoor het een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van oppervlakken en het bestrijden van ziektekiemen.
In eerste instantie maak je de wond goed schoon met water. Ook als de wond sterk vervuild is. Het ontsmetten doe je met een ontsmettingsmiddel als jodium of Betadine. Reinig ook het gebied rondom je wond.
Een ontstoken wond behandelen
Gebruik bijvoorbeeld een oplossing van water en chloorhexidine.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Azijnzuur in een concentratie van 1-3% wordt toegepast als desinfecterende oplossing voor gebruik in wonden. Het verlaagt de zuurgraad (pH) en remt daarmee de groei van een aantal micro-organismen, zowel bacteriën als schimmels. Het is met name effectief tegen de bacterie Pseudomonas.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Hoewel appelazijn ontstekingsremmende eigenschappen heeft, is er weinig bewijs dat het gebruikt kan worden voor artritispijnbestrijding . Anekdotisch gezien vinden sommige mensen het echter wel helpen. Omdat het een huismiddeltje met een laag risico is, kan het waarschijnlijk geen kwaad om het te proberen.
Meng een oplossing met 1 kopje warm water en 1 eetlepel ACV. Breng de oplossing aan op gaas of stroken schone katoenen stof en breng het aan op de huid. Bedek het verband met droge, schone, katoenen stof .
Meng een eetlepel witte azijn in een halve liter warm water. 3. Week het aangetaste gebied in de verdunde azijnoplossing of maak een schoon washandje vochtig en leg het 30 minuten op het aangetaste gebied.
Natuurazijn is een basisproduct in je keukenkast. Het heeft een heleboel nuttige toepassingen in het huishouden. Azijn is antibacterieel, ontvettend en heeft reinigende eigenschappen. Bovendien is het een heel mild zuur en dus makkelijk biologisch afbreekbaar.
Week een gaasje in azijnoplossing . Plaats vervolgens het geweekte gaasje op de wond en laat het daar 2 minuten liggen. Haal na 2 minuten het geweekte gaasje eraf. Dep de wond voorzichtig droog met een schoon gaasje of een schoon, droog washandje.
Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen.
Wanneer een wond niet normaal geneest, de genezing veel te lang duurt of de genezing zelfs stagneert, is er sprake van een verstoorde wondgenezing.
Pak dan een wondgaasje en druppel een beetje ontsmettingsmiddel met alcohol erin hierop, zoals de Hansaplast 70% Alcohol voor Desinfectie. Vervolgens dep je het gaasje zachtjes op de wond. Net als na het reinigen, kun je na het ontsmetten een pleister over de wond plakken.
Opgelet met ontsmettingsmiddelen
Alcohol, gedenatureerd of niet, prikt heel erg en droogt de wond uit, waardoor het wondhelingsproces kan vertragen. Gekleurde ontsmettingsmiddelen kunnen vuilresten in de wond verbergen. Gebruik alleen antiseptische middelen die geschikt zijn voor huidverzorging.
Verwijder eerst aanwezig vuil of (glas)splinters uit de wond met een in alcohol ontsmette pincet. Gebruik een wattenstaafje wanneer kleine wondjes op moeilijk bereikbare plaatsen gereinigd en ontsmet moeten worden. Een bloedende open wond kun je het beste even laten doorbloeden. Het bloed spoelt de wond schoon.
Azijn kan micro-organismen zoals bacteriën en virussen doden en schimmelinfecties behandelen . Vanwege de antimicrobiële eigenschappen is azijn gebruikt voor de behandeling van oorontstekingen, wratten en nagelschimmel. Het is ook gebruikt om bepaalde huidinfecties en brandwonden te behandelen.
Azijnbaden kunnen helpen de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen .
MEDISCHE BEHANDELING
Behandeling van acute paronychia wordt bepaald door de mate van ontsteking. Als er geen abces is gevormd, kan het gebruik van warme waterkompressen en het weken van de aangetaste vinger in Burow's oplossing (d.w.z. aluminiumacetaat) 10 of azijn effectief zijn .
1 deel azijn met 4 delen normale zoutoplossing (0,9% natriumchloride). Als uw arts Dr. Kate Borchard is, bereidt u het als volgt: 1 deel azijn met 10 delen normale zoutoplossing (0,9% natriumchloride).
Reinig de wond
Spoel de wond grondig af met schoon, lauw water en gebruik eventueel een milde zeep. Vermijd echter agressieve middelen, omdat deze de ontsteking kunnen verergeren. Dep de wond voorzichtig droog met een schoon gaasje of een schone doek.
Azijn bevat ook polyfenolen, plantaardige stoffen met een antioxiderende werking die in verband worden gebracht met het verminderen van zwellingen en ontstekingen in het lichaam. Ze kunnen ook cellen beschermen tegen oxidatieve stress, een stof die de groei van tumoren stimuleert.