Na inname van druiven of rozijnen, zijn braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging. Dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur.
Als bekend is dat een hond druiven of rozijnen heeft gegeten, dan moeten we zo spoedig mogelijk na opname de hond laten braken. Daarna moet de opname van gifstoffen zoveel mogelijk beperkt worden door het ingeven van actieve koolstof (Norit®).
Druiven, rozijnen en krenten zijn voor honden en katten zeer giftig en kunnen maagdarmklachten, sloomheid en nierfalen veroorzaken. Denk hierbij niet alleen aan verse druiven, maar ook aan bijvoorbeeld een krentenbol!
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
Met de onderzoeken die we nu kennen is er geen gezondheidsrisico bij het eten van rozijnen. Je kunt je kind nog steeds af en toe een handje of doosje rozijntjes als tussendoortje geven. Maar zoals bij zo veel voedingsmiddelen; eet ze ook weer niet te veel of te vaak.
Er zitten 65 kilocalorieën in 1 handje (20 gram) rozijnen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'rozijnen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Neem dan eens een handje rozijnen. De kleine gedroogde druiven zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. En ze zijn daarnaast ook nog eens hartstikke goed voor de lijn. Zo gezond zijn rozijnen echt.
Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. De symptomen treden meestal op binnen 24 uur.
Rozijnen kunnen voor honden dodelijk zijn als ze zoveel binnenkrijgen dat er acuut nierfalen optreedt. Dat wil zeggen dat de nieren ineens ernstig beschadigd raken en dat de nierfunctie daalt. Hoewel de acute vorm van nierfalen te behandelen is, bestaat er toch de kans dat uw hond hieraan zal overlijden.
Prei, uien en knoflook
Houd ook prei en andere ui-achtigen uit de buurt van je hond. Groenten als prei, knoflook, bieslook en uien kunnen zijn rode bloedlichaampjes beschadigen. Honden die vaak met de pot mee-eten, krijgen deze groenten veel binnen. Hierdoor lopen ze het risico op bloedarmoede.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Is kaas gevaarlijk voor honden? Als honden konden lezen, dan werden ze nu razend blij: ze mogen af en toe bést een blokje kaas. Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Ja, komkommers zijn een veilige traktatie voor honden. Zoals we al zeiden, hebben komkommers een zeer hoog watergehalte en een lage caloriewaarde, wat betekent dat ze een goed alternatief zijn voor andere menselijke voedingsmiddelen die veel vet en suiker bevatten.
Havermout is 7 gram. Rozijnen is 12 gram. Krenten is 17 gram.
Appels zijn een heerlijke traktatie voor honden. Ze bevatten vitamine C, vezels en antioxidanten die het immuunsysteem van je hond kunnen versterken. Het is echter belangrijk om de appel in kleine stukjes te snijden en de zaden en de kern te verwijderen, omdat deze giftig kunnen zijn voor honden.
Een injectie met apomorfine is meestal de eerste keuze van een dierenarts als braakmiddel om een hond te laten braken. Dit is een zeer effectief voorgeschreven medicijn dat altijd wordt toegediend door een dierenarts.
De tomatenplant maakt deel uit van de nachtschadefamilie, net zoals de aardappel, de aubergine en de paprika. Nachtschade bevat de stof solanine. Solanine kan ervoor zorgen dat je hond last krijgt van braken en diarree, verlamming of zelfs in coma belandt.
Ook de avocado is een vrucht die je, vanwege de giftige stof persine die tot hartfalen kan leiden, voor je hond links moet laten liggen. Deze fruitsoorten kunnen gevaarlijk zijn voor je hond: Avocado. Dadels.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Maar er zijn maar weinig mensen die op de hoogte zijn van het feit dat druiven, rozijnen en krenten ook giftig zijn voor honden. Wanneer honden druiven of rozijnen binnen krijgen kan dit in sommige gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden of zelfs dodelijk zijn.
In 1 handje (20 gram) rozijnen zit: 65 kcal energie. 0,1 gram vet.
Inderdaad: om te voorkomen dat de gedroogde druiven snel bederven, worden ze behandeld met zwaveldioxide. Dat laat sporen van sulfiet achter op de rozijnen, net als trouwens op andere gedroogde vruchten, zoals abrikozen. Minieme sporen; je moet grondig schrobben wil je ze volledig verwijderen.