In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika's, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien. Dit kan je het beste doen in een verwarmde broedstoof of zaaibak met deksel en bodemwarmte.
In een koude kas kan je vanaf februari de eerste sla, rucola, spinazie, radijsjes en meiraapjes zaaien. Mogelijks heb je meiraapjes in de herfst nog buiten gezaaid; ze kunnen in de tuin goed overwinteren. Aardbeien kan je al oppotten.
In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Vanaf maart kunnen tomaten voorgezaaid en geplant worden
Vanaf midden maart is een warme, lichtrijke vensterbank of een verwarmde serre ideaal. De kiemtemperatuur bij tomaten bedraagt 20 tot 24°C. Vanaf midden mei, wanneer het zeker niet meer vriest, kunnen de planten naar buiten verhuizen.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel. De zaadjes geven je de zoetste wortels die je ooit geproefd hebt.
Stambonen kunnen tot half juli in volle grond voorgezaaid worden; stokbonen tot eind juni. Stokbonen hebben namelijk een langere groeiperiode nodig dan stambonen. Sperziebonen zaaien in augustus kan enkel in een kas en moet dan begin augustus gebeuren.
In juni kunt u de volgende groenten kweken in uw tuinkas: Sla, Peterselie, Radijs, Andijvie, Slaboontjes, Mosterd en Tuinkers. Met de zomer in huis kunt u gewoon prima door kweken.
Kan ik in februari nog tulpenbollen planten? Omdat tulpen voorjaarsbloeiende bollen zijn, moeten ze in het najaar geplant worden. Als je tulpen in februari plant, kunnen hier in april of mei bloemen uitkomen.
Bij niet-vriezend weer kun je nog prima bladverliezende heesters planten en verplanten (met of zonder kluit). Veel soorten (o.a. haagplanten) worden vaak met kale wortels aangeboden. Als het vriest dien je de planten met hun wortels tijdelijk in te kuilen.
Rucola, bieten, boerenkool: groeien praktisch het hele jaar door. Let wel op, hoe later in het jaar je rucola plant, hoe meer zonlicht je plantjes nodig zullen hebben.
Zaai sla, peentjes (vroege worteltjes), rucola, mosterdsoorten, tuinkers, tuinbonen, snij- en pronkbonen, diverse koolsoorten, prei, knoflook, erwten en selderij. Ook tijm, suikermaïs en tomaten kan je nog steeds zaaien. Zaai op warmte aubergines, paprika, chilipepers, Spaanse pepers en de eerste sperziebonen.
Een bodemtemperatuur tussen 12 en 15°C is ideaal. Kies in elk geval een zonnige plaats in je tuin, want in de zon zullen ze beter groeien en lekkerder smaken. Voor je gaat zaaien, week je de bonen best een nachtje in water om de kieming te bevorderen en de kans op succes te vergroten.
bieten: 7 – 21 dagen. bonen: 8 -18 dagen. paprika : 8 tot 20 dagen. prei: 15 – 20 dagen.
Sla heeft voeding nodig om genoeg blaadjes te maken en een mooie krop te vormen. In potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, en daar heb je voldoende aan want ongeveer 10 weken na het zaaien kun je de sla al oogsten.
U mag wortels maximaal twee jaar achter elkaar op dezelfde plek planten en ze daarna afwisselen met een andere groentesoort. Zo voorkomt u dat er ongedierte in de grond ontstaat.
Bonen planten of zaaien doe je na 15 mei, na de ijsheiligen. Bonen houden niet van koude, daarom wacht je best tot het niet meer vriest. De laatste bonen zaai je tot half juli. Zo komen al de bonen nog uit voor het buiten te koud wordt.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Na 2 tot 3 maanden gaat de tomatenplant bloeien. Er komen dan gele bloemknoppen aan de plant. In de bloem, helemaal achterin, zit het vruchtbeginsel. Dit groeit uiteindelijk uit tot een tomaat.
Hoeveel tomaten komen er aan mijn plant? De grootte van je oogst zal natuurlijk sterk afhangen van het weer, de sterkte van je planten en hoe goed je ze verzorgt. Hoeveel tomaten er per plant groeien is dus moeilijk te voorspellen. Standaard spreken we van minstens drie en maximaal acht trossen per plant.