De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Witte chocolade: bevat maar heel weinig theobromine en het opeten van witte chocolade leidt dan ook niet tot vergiftigingsverschijnselen. Cacao poeder: het opeten van 0.5 gram melkchocola per kilogram lichaamsgewicht kan geen kwaad, pas wanneer uw kat meer opgegeten heeft kunnen er problemen optreden.
Zwarte chocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 2 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg). Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
Theobromine is een primair alkaloïde, dat voorkomt in cacao en chocolade. De hoeveelheid theobromine in chocolade is ook bij grote chocolaconsumptie veilig voor de mens, maar kan dodelijk zijn voor dieren zoals honden, katten, paarden en fretten, omdat ze theobromine langzamer afbreken.
Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Toch veroorzaakt witte chocolade wegens zijn hoog vetgehalte klachten zoals braken en diarree, eventueel zelfs pancreatitis. "HOE DONKERDER EN MEER BITTER DE CHOCOLADE, DES TE GIFTIGER!" Theobromine is van nature uit een bittere stof.
Ook de soort chocolade is van belang. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, melkchocolade veel minder en witte chocolade vrijwel niets. Om een idee te geven: pure chocolade bevat gemiddeld zo'n 1,5% theobromine. Dat is dus 15mg per 1 gram chocolade.
In cacao, het basis ingrediënt van chocolade, zitten twee stoffen die giftig zijn voor honden namelijk: theobromide en cafeïne. Pure chocolade bevat het meeste van deze stoffen, witte chocolade het minst. Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen verwerken, honden helaas niet.
Daarnaast worden cacaodoppen vaak als bodembedekker gebruikt om de groei van onkruid tegen te gaan. Cacaodoppen bevatten, net als chocolade de stof theobromine en zijn daardoor zeer schadelijk voor onder andere honden, katten en paarden.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Waarom zijn druiven slecht voor honden? Het voornaamste interne letsel bij honden als gevolg van het eten van druiven treedt op in de nieren. Honden die druiven of rozijnen hebben gegeten, lopen zelfs het risico op een totaal nierfalen binnen 48 tot 72 uur na het eten van deze verboden vrucht.
Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 24 uur na inname. Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Witte chocolade is wel erg vet en kan daarom braken en diarree klachten geven. De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Het advies is om bij elke inname van chocola contact op te nemen met de dierenarts.
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn. Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Theobromine is een alkaloïde van dezelfde familie als cafeïne, maar werkt net wat anders. De stof verhoogt de hartslag, verwijdt de aderen en zorgt daarmee voor een snellere bloedsomloop. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen en verspreid door het lichaam. Dit zorgt voor energie en mentale focus.
Voor mensen is de stof theobromine niet gevaarlijk. Tenzij ze er teveel van binnen zouden krijgen.
Chocolade bevat theobromine, dat vanaf 1,000 mg per dag schadelijk kan zijn. De wetenschappelijke site Popular Science rekent ons het volgende voor: Voor mensen wordt theobromine als giftig beschouwd bij een dosis van 1.000 milligram theobromine per kilogram lichaamsgewicht.