Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken Overmatige consumptie van suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en je immuunsysteem verzwakken, dus vermijd snoep, frisdrank en andere suikerrijke voedingsmiddelen.
Vermijd ongezond voedsel
Bewerkte voedingsmiddelen en suiker kan je beter ontwijken als je ziek bent. Door dit wel te eten kan je je immuunsysteem juist verzwakken en dat wil je juist niet. Kies dus voor onbewerkt voedsel waar veel vitaminen in zitten.
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.
Bij koorts is er een grotere kans op hyperglycemie en ketonen. Dit komt omdat onze stresshormonen die bij ziekte vrijkomen de insuline kunnen gaan tegenwerken. Een forse stijging van de glycemie kan gevaarlijk worden. Er is dan gevaar voor ketoacidose.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Suikerachtige lekkernijen en koolhydraten zijn snelle bronnen van energie, die voldoen aan deze toegenomen vraag. Maar hoewel een dieet met veel suiker tijdens ziekte kan helpen om te voldoen aan de toegenomen metabolische vraag, kan het ook de immuun- en ontstekingsreactie verergeren, wat mogelijk het herstel belemmert .
Suikerhoudende voedingsmiddelen
Hoewel je misschien troostvoedsel wilt als je ziek bent, bevatten suikerrijke voedingsmiddelen zoals donuts, cake en andere zoete lekkernijen niet veel nuttige voedingsstoffen, als ze er al zijn . Te veel suiker kan ook je maag ontsteken en ervoor zorgen dat je immuunsysteem harder moet werken.
Hamburger beter dan salade
Ondervoeding zorgt vooral voor een afname van de spiermassa en energie door een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Waarschijnlijk moet je maag er niet aan denken als je ziek bent, maar de kans is groot dat je door die hamburger sneller herstelt.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Helend bij een griepje
Op hete dagen of in geval van koorts is het namelijk goed om banaan te eten omdat het de lichaamstemperatuur verlaagt. Daarnaast bevat de vrucht ook nog eens een flinke dosis vitamine C, die jouw gezondheid weer een oppepper geeft bij de griep.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Vet voedsel
Je beschouwt de gefrituurde kip van je moeder misschien als je favoriete troostmaaltijd, maar als je ziek bent, kun je het beste de niet-vette variant eten. Dr. Besser zegt dat vet voedsel zoals pizza, friet of alles wat in olie is gedrenkt, moeilijker te verteren is en niet de beste keuze is voor iemand met maagklachten .
Bij griep heb je een verhoogd risico op ernstige schommelingen van je bloedglucosewaarden. Daarnaast heb je meer kans op infecties die minder snel genezen door de diabetes. Ook heb je een grotere risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een longontsteking.
Het eten van fruit en groenten met veel vitamine C is een slimme zet. Vitamine C versterkt je immuunsysteem, en dat is hoe je lichaam op natuurlijke wijze infecties bestrijdt. Als je misselijk bent, kun je beter het BRAT-dieet volgen: bananen, rijst, appels en toast.
Als reactie op het ziek zijn maakt je lichaam meer glucose aan. Ook kan je lichaam tijdelijk wat minder gevoelig zijn voor insuline. Daarom is het advies als je ziek bent, ook als je minder eet: ga toch door met insuline.
Vette, vette voedingsmiddelen, zoals gefrituurde kip, zorgen er vaak voor dat je maag onrustig en zwaar aanvoelt, wat meer schade aanricht aan je lichaam dan je nodig hebt. Blijf weg van fastfood als je ziek bent of een verkoudheid bestrijdt .
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees.
Slechtste voedingsmiddelen: Suikervrije snoepjes en kauwgom met sorbitol of andere kunstmatige zoetstoffen , die niet verteerbaar zijn en diarree kunnen veroorzaken. Andere voedingsmiddelen die gas en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, zijn uien, appels, broccoli, kool en bonen. Zuivel kan diarree ook verergeren, evenals alcohol en cafeïne.
Cola tegen misselijkheid: dit zegt de wetenschap
En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken. Dit komt doordat het opgeloste suiker extra water vasthoudt in je darmen.