In het kort: Bewaar ongesneden courgettes tot 6 dagen op een koele plek buiten de koelkast.
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Courgettes klaarmaken
Als u grote hoeveelheden kookt, snijd ze dan van tevoren in stukken en bewaar ze in een plastic zak in de koelkast.
Vooraf maken: Courgette kan tot 1 dag van tevoren worden gesneden en gekoeld worden bewaard voor het kruiden en grillen . Bewaren: Bewaar restjes in een luchtdichte container in de koelkast tot 4 dagen.
Oogst vroeg en vaak
Idealiter wil je de vruchten jong oogsten, wanneer de bloemen er meestal nog aan zitten. In dit stadium zijn ze het lekkerst en stevigst. Je betaalt een premie voor courgettes als deze in de supermarkt, dus het is geweldig dat we ze als tuinders in dit stadium kunnen oogsten.
Als je je courgette al hebt gesneden en er nog wat over hebt, kun je het nog steeds bewaren, maar het is het beste om het helemaal op te maken als dat kan. Vers gesneden courgette kan vier of vijf dagen in de groentelade worden bewaard, goed afgesloten in een luchtdichte container of zip-top zak .
Als je de courgette al gesneden hebt, kun je die wél weer beter in de koelkast bewaren – verpakt in vershoudfolie. In het kort: Bewaar ongesneden courgettes tot 6 dagen op een koele plek buiten de koelkast.
Hoe geraspte courgette te bewaren. U kunt courgette tot vier dagen in de koelkast bewaren of tot zes maanden in de vriezer . In de koelkast blijft de geraspte courgette water afgeven terwijl het staat, dus het is het beste om elke dag vloeistof uit de container te laten lopen.
Donkere vlekken over het hele vruchtvlees - Nadat u uw courgette hebt gesneden, ziet u mogelijk donkerbruine vlekken (zoals hierboven en hieronder afgebeeld). Als deze vlekken klein en minimaal zijn, snijdt u eromheen en gebruikt u het resterende witte vruchtvlees. Als de bruining wijdverspreid is, kunt u het beste de hele courgette weggooien.
Snijd en zout courgette van tevoren om wat van het overtollige vocht uit de groente te halen (en kruid het ook grondiger). Snijd hiervoor een pond courgette en meng het met ½ theelepel keukenzout. Laat het ongeveer 30 minuten uitlekken in een vergiet voordat je het droogdept en kookt.
Houd er rekening mee dat groenten voedingsstoffen en smaak verliezen als ze eenmaal zijn gesneden, omdat ze worden blootgesteld aan lucht (oxidatie). Door gesneden groenten goed te bewaren, blijven ze langer vers en smaken ze langer, en zijn ze ook heel gemakkelijk te eten als tussendoortje of te gebruiken in recepten. Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen worden gebruikt .
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan. Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Om je courgette in sliertjes te snijden kan je een dunschiller gebruiken, maar de handigste weg is om gebruik te maken van een spiralizer. Dat is een tool speciaal gemaakt om je groenten als wortel, komkommer en courgette in dunne reepjes te snijden.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Vermijd bruin vruchtvlees. Snijd de aubergine niet te lang op voorhand. Aubergine invriezen kan ook.
Hardere groenten, zoals wortels, paprika's en broccoli- en bloemkoolroosjes, blijven doorgaans een week goed, terwijl zachtere groenten (denk aan tomaten en komkommers) doorgaans maximaal 3 of 4 dagen houdbaar zijn. Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast .
Dingen die u moet weten. Als u schimmel, zwarte vlekken, bruining, vergeling, verschrompeling of rimpels op de schil van uw courgette ziet, is deze waarschijnlijk bedorven. Een zachte, papperige of slijmerige textuur duidt ook op bederf . Wanneer u courgette in de winkel plukt, let dan op een gladde, vlekvrije schil met een levendige donkergroene kleur.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Nee. Het bruiningsproces wordt veroorzaakt door een reeks enzymreacties in bepaalde soorten fruit en groenten, met name appels en aardappelen. Deze enzymen zijn niet aanwezig in courgette . Dat wil niet zeggen dat je gesneden fruit en groenten lang wilt laten liggen.
De exacte hoeveelheden kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van de pompoen, maar hier is een algemene regel: één middelgrote (170 gram) courgette levert een royale kop uitgeperste, geraspte courgette op, terwijl een grote (225 gram) pompoen ongeveer 1 1/2 kop oplevert.
Rasp courgette met een doosrasp of keukenmachine. Leg de geraspte courgette op een kaasdoek en knijp er zoveel mogelijk water uit. Doe de courgettesnippers in een weckpot (vul hem goed in) of een diepvrieszak. Vries ze maximaal 3-4 maanden in .
Houd 3-4 dunne reepjes bij elkaar met één hand, krul je vingertoppen tegen het oppervlak. Draai de reepjes zodat je ze in de breedte kunt snijden, en hak ze dan naar beneden met je mes. Duw de kleine blokjes opzij met de platte kant van je mes en ga door tot je de hele courgette hebt gehakt.
Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
Hoe lang kan courgette bewaard worden voordat het bederft? Verse courgette kan twee tot drie dagen op het aanrecht bewaard worden bij kamertemperatuur of tot een week in de koelkast. Als je de courgette niet binnen een week opeet, kun je de courgette ook in plakjes snijden, blancheren en invriezen voor maximaal drie maanden.
De gele courgette bestaat in twee vormen, langwerpig en rond. De schil is diepgeel en het vruchtvlees is lichter van kleur dan bij een groene courgette. De gele courgette heeft dezelfde smaak als de groene variant en is een echte kleurmaker in elk gerecht!