Hoewel sommige mensen geloven dat bepaalde soorten alcohol, zoals rode wijn, een minder negatief effect hebben op de slaap, is het over het algemeen beter om helemaal geen alcohol te drinken voor het slapen gaan.
De tip van veel oma's: warme melk. In melk zitten kalmerende stoffen. Daarnaast heeft ook het rustig drinken van warme melk een rustgevend effect en helpt het in slaap vallen. Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht.
Ontspannen naar bed
Houd een rustig, ontspannen ritueel aan in het laatste uur voor het slapengaan. Activiteiten waardoor u ontspant (bijvoorbeeld lezen of een douche nemen) helpen om te slapen. Zorg voor voldoende ontspanning en rustmomenten op de dag. Vermijd beeldschermen en fel licht in de uren voor het slapengaan.
Nee, alcohol is niet goed voor de nachtrust. Iemand die heeft gedronken kan sneller in slaap vallen vanwege de dempende werking van alcohol. Hierdoor wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig.
Het is niet verrassend dat meer dan 60% van de ondervraagden zich slaperig voelt bij het drinken van rode wijn , vergeleken met slechts 39% bij bier, de op één na hoogste categorie.
Mensen gebruiken soms drankjes om in slaap te vallen. Kamille en valeriaan zijn populaire theeën die mensen voor het slapengaan drinken, maar andere stoffen kunnen ook helpen. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk en kersensap.
Klassieke digestieven omvatten het drinken van whisky, brandewijn, oude tequila's of rum, puur on the rocks of gemengd, omdat ze vaak een kruidige smaak hebben die aanzet tot langzaam genieten van de drank. Als je ooit een Manhattan, een negroni of een hot toddy hebt gehad, weet je waarschijnlijk hoe heerlijk die smaken aan het einde van de avond.
Wacht tussen drinken en bedtijd
Het wordt aanbevolen om geen alcohol te consumeren in de laatste vier uur voor het slapengaan . 1 Hoewel alcohol u kan helpen om in slaap te vallen, verstoort het de kwaliteit van uw slaap. Bovendien kan het een uur duren voordat uw lichaam één portie alcohol heeft verwerkt.
Alcohol verhoogt de productie van adenosine, een slaapverwekkend hormoon in de hersenen. Dit is de reden waarom je na een wijntje of twee net even sneller in slaap kunt vallen.
Effect van alcohol op slaap
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte (slaapkwantiteit) en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, een zogeheten 'slaapmutsje' [7]. De slaap daarna is minder diep en onrustig [7].
Als je alsnog goed wilt slapen, zorg dan dat je niet meer dan twee glazen drinkt, verspreid over de avond. Drink uiterlijk vier tot zes uur voordat je gaat slapen je laatste glas.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Alcohol, koffie, thee, energiedrankjes en frisdrank kunnen de slaap beïnvloeden en moeten worden vermeden of met voorzichtigheid worden gebruikt tijdens het reizen. Als u besluit om een van deze dranken te drinken, denk dan na over de hoeveelheid en het tijdstip van consumptie.
Rode wijn zorgt ervoor dat u slaperiger wordt dan witte wijn, omdat rode wijn een hogere alcoholconcentratie heeft, een krachtig, kalmerend kalmeringsmiddel, en melatonine aanmaakt, het bekendste slaaphormoon ter wereld.
Nebbiolo is een rode wijn waarvan is aangetoond dat het een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Een van de meest opvallende is het hoge melatoninegehalte. Melatonine is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de slaap, en onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van slapeloosheid.
Dat gezegd hebbende, als je een halve fles Scotch drinkt voor het slapengaan, dan zal dat natuurlijk je slaap verstoren. Het kan ook duiden op een breder probleem. Daarentegen heeft een kleine sherry of een slokje whisky voor het slapengaan nog nooit iemand kwaad gedaan en het kan vaak de perfecte afsluiting zijn van een heerlijke avond .
Een klein glas Whiskey kan je inderdaad helpen om veel sneller in slaap te vallen vanwege de kalmerende effecten en onderdrukt de activiteit in onze cortex (hersenen) . De veilige hoeveelheid alcohol die je kunt drinken voordat de effecten duidelijk zijn of schadelijk lijken, is afhankelijk van veel factoren, zoals leeftijd, biologisch geslacht en lichaamssamenstelling.
Wijn, bier of sterke drank drinken overdag kan ervoor zorgen dat u zich slaperig of lusteloos voelt. Als u de nacht ervoor niet goed hebt geslapen, kan zelfs één drankje u slaperig maken, vooral als u drinkt op een van uw gebruikelijke momenten met weinig energie, bijvoorbeeld halverwege de middag of laat in de avond.
Lavendelthee : Het is geen geheim dat lavendel kalmerende en rustgevende effecten heeft, en een studie5 laat zien dat lavendelthee niet alleen de slaapkwaliteit kan verbeteren, maar ook minder vermoeid kan maken. Passiebloemthee: Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan, wordt passiebloemthee gebruikt om de slaaptijd te verbeteren.
Water zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft. Dit helpt je lichaam ontspannen en zorgt voor een uitgerust gevoel de volgende ochtend. Naast 'gewoon' water kun je ook kokoswater drinken. Het water van de kokosnoot zit boordevol kalium en laat kalium nou een belangrijke rol spelen in je slaap- en waakritme!
Water. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is gewoon water de gezondste, beste drank die je op elk moment van de dag kunt drinken, ook voor het slapengaan.
Cafeïne vinden we in koffie en cola, maar soms ook in thee (theïne). Cafeïne zorgt ervoor dat u alert en wakker blijft. Als u te veel koffie drinkt overdag of na 17 uur nog een kopje drinkt, dan hebt u de neiging om langer wakker te blijven, minder snel in slaap te vallen en minder vast te slapen.
Voorbeelden zijn brotizolam, flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon. Slaapmiddelen kunt u het beste alleen af en toe gebruiken en niet gedurende lange tijd achter elkaar.