Zet de broccoli recht op in een schaal met ongeveer een centimeter water. De stronk staat in het water, maar de roosjes moeten buiten de schaal blijven. Net als bij een bos bloemen. Als je de broccoli op deze manier in de koelkast zet kun je 'm vijf tot zeven dagen bewaren.
Zet je hem als een boeket met de steel naar beneden in een beker met water of wikkel je de broccoli in vochtig keukenpapier, dan is dat drie tot vijf dagen." Wil je de broccoli liever invriezen? "Blancheer hem dan eerst even. Dan kun je hem tot wel twaalf maanden bewaren.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Wil je dat de groente in optimale conditie blijft? Snijd de roosjes eraf, besproei ze met water, rol ze in keukenpapier en leg ze in de koelkast. Maak de broccoli niet te nat, dat bevordert de groei van schimmel.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Op de juiste manier bewaard, blijven vers gesneden broccoli, bloemkool en spruitjes ongeveer 4 dagen houdbaar . Verwijder na het spoelen van de groenten zoveel mogelijk vocht voordat u ze opbergt. Door een gespoelde broccoli of bloemkool in roosjes te snijden, kan vocht ontsnappen en wordt bederf voorkomen.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Je kunt je groenten al enkele dagen op voorhand schillen en snijden. Op deze manier hoef je ze alleen maar toe te voegen terwijl je aan het koken bent, waardoor je kostbare tijd bespaart én meer kunt genieten van het gezelschap van je gasten.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als je het goed bewaart. "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast .
Alle gesneden groenten moeten binnen 2 tot 3 dagen gebruikt worden.
Wortels, selderij en radijzen blijven tot 5 dagen goed als ze in water worden bewaard, maar als je ze zo lang bewaart, zorg er dan voor dat je het water elke dag of ten minste om de dag ververst. Dus ga je gang, snijd wat groenten!
Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
Broccoli en bloemkool: kunnen 2 tot 3 dagen van tevoren worden gewassen en in roosjes worden gesneden . Bewaar in een afgesloten zak of bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast. Spruitjes: spruitjes kunnen uitdrogen, dus snijd ze indien mogelijk in plakjes.
Broccoli‐ doe in een open bakje in de koelkast of wikkel in een vochtige handdoek voordat u het in de koelkast legt . Broccoli Rabe‐ laat het in een open bakje in de groentelade liggen, maar gebruik het liefst zo snel mogelijk. Spruitjes‐ als u ze met steel koopt, laat ze dan aan de steel zitten.
Dit is niet alleen mijn favoriete manier om broccoli te koken, maar ook ZO handig voor het voorbereiden van maaltijden. Blancheer je broccoli gewoon met ½ eetlepel diamantkristal koosjer zout per kopje water, schrik het in een ijsbad en droog het volledig voordat je het 5-6 dagen in de koelkast bewaart.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten.