Spinazie en andere bladgroenten
Bladgroenten bevatten een hoge concentratie aan nitraten, die bij elke nieuwe verhitting telkens meer nitrieten (een schadelijke stof) produceren.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën. In kleine aantallen is de bacterie ongevaarlijk, maar van grotere aantallen kun je een voedselvergiftiging krijgen. Klachten zijn vaak buikpijn, misselijkheid, braken en diarree.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Andijvie opwarmen vinden veel mensen nog altijd een beetje spannend. Logisch, want vroeger werd overal verkondigd dat het nitraat in opgewarmde bladgroenten omgezet zou zijn in de gevaarlijke stof nitriet. Inmiddels is deze mythe gelukkig ontkracht: andijvie opwarmen brengt geen gezondheidsrisico's met zich mee.
De chemische samenstelling van water verandert als het aan de kook wordt gebracht. Als je het water te lang laat koken of afgekoeld water opnieuw kookt, kan verdamping ervoor zorgen dat de concentraties van schadelijke chemicaliën toenemen, aldus Health Bytes.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken. Als je aardappelen opnieuw wilt opwarmen, dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen.
Mensen kunnen het onder meer krijgen door verkeerd ingemaakt, bewaard of bereid voedsel. Hoewel sommigen botulisme hebben gekregen na het eten van gebakken aardappelen, is het onjuist dat aardappelen helemaal niet opgewarmd mogen worden. Restjes kunnen gewoon opnieuw verwarmd worden.
Als je restjes lasagne van de vorige dag hebt, kun je deze weer opwarmen. Warm de lasagne bijvoorbeeld opnieuw op in de oven. Opwarmen in een pan is ook mogelijk.
Ja, je kunt lactosevrije havermout opnieuw opwarmen.
Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Zin in luchtige soesjes, een mooie afwerking voor een taart of een lekkere cappuccino? Dan heb je slagroom nodig. Maar meteen een hele kom maken voor de rest van de week doe je maar beter niet. Opgeklopte room wordt na een bepaalde tijd namelijk weer vloeibaar, en opnieuw opkloppen is geen optie.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Restjes of sauzen kan je na de oorspronkelijke bereiding nog maximum 2 maal opwarmen. Zet telkens de overschot zo snel mogelijk na bereiding (zelfs warm!) in de koelkast.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Zet de rijst of pasta dan binnen twee uur na het koken in de koelkast, adviseert Van der Vossen. En warm je maaltijd maar één keer op. 'Als het telkens opnieuw afkoelt en daarna weer verhit wordt, komen de bacteriën iedere keer op een goede temperatuur om te groeien.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Ve-tsin is de algemene naam voor een veel toegepaste smaakversterker in de Chinese en Indonesische keuken. Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken.