Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.
Water absorbeert door de schil van de appel en zal het verslechteringsproces versnellen. Wacht in plaats daarvan met het wassen van appels totdat u ze wilt eten .
Je eet appels verkeerd — fruit wassen verwijdert geen pesticiden, zo blijkt uit onderzoek. Een appel per dag … zou je lichaam kunnen vullen met pesticiden. Een nieuw onderzoek suggereert dat het wassen van fruit, een voorzorgsmaatregel die veel consumenten nemen, niet voldoende is om giftige chemicaliën en pesticideresten te verwijderen .
“Er kan van alles nog op zitten, zoals stof. Ook kunnen op fruit en groenten bacteriën en virussen zitten, zoals salmonella. Dat komt gelukkig niet vaak voor, maar dat is een reden je appel altijd te wassen, dan kun je die er grotendeels af wassen. Dat maakt de kans kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.”
Czerwony zei dat de meest voorkomende bacteriën op fruit en groenten salmonella, E. coli en listeria zijn – die je allemaal erg ziek kunnen maken. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kun je in het ziekenhuis belanden .
Wassen helpt prima tegen zand, en een beetje tegen bacteriën
Toch adviseren experts wel om groenten en fruit te wassen. Daarmee spoel je er zand en andere viezigheid van af. Dat kan bijvoorbeeld wat bacteriën schelen, al veroorzaken niet-dierlijke producten weinig voedselvergiftigingen.
Houd het fruit of de groente onder stromend water in een zeef. Dit verwijdert meer pesticiden dan het onderdompelen van de producten. De FDA raadt af om fruit en groenten te wassen met zeep, wasmiddel of commerciële productenreiniger . Het is niet bewezen dat ze effectiever zijn dan alleen water.
Appelschil bevat niet alleen meer polyfenolen dan het vruchtvlees, maar bevat waarschijnlijk ook resten van pesticiden . De huidige studie had als doel om de inhoud van bepaalde micronutriënten en resten van pesticiden in geschilde en ongeschilde appels te vergelijken.
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Alleen water is niet voldoende.
Het is belangerijk je huid goed te reinigen, maar een paar seconden alleen met water wassen maakt een huid niet echt schoon: overtollig talg, UV-filter, resten make-up en vuil blijven op de huid achter.
Daarnaast moet je je sierappels altijd wassen, ongeacht hoe je ze hebt gekregen. Gewoon afspoelen met water werkt prima, merkt Brown op.
Naast pesticiden kunnen appels ook bacteriën en schimmelsporen bevatten. Vooral als ze zijn opgeslagen, vervoerd en misschien door andere mensen in de supermarkt zijn aangeraakt en teruggelegd. Hoewel het zeldzaam is om ziekteverwekkers op appels te vinden, is het grondig wassen van de appel voordat u hem eet een zekere manier om aan de veilige kant te blijven .
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Ook al is dat schuim misschien geruststellend, zowel de FDA als de USDA waarschuwen voor het gebruik van zeep op uw groenten en fruit . Zelfs na een goede spoeling worden er wat zeepresten door uw appels geabsorbeerd en de meeste zepen bevatten chemicaliën die niet veilig zijn om te eten. 1 Gebruik in plaats daarvan alleen water of in combinatie met azijn of baking soda.
Er zijn veel methoden die gebruikt worden om het lichaam te detoxen, een aantal manieren zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen, bijvoorbeeld actieve kool.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat bijvoorbeeld ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention kun je door je groenten en fruit onder stromend water te wassen, voorkomen dat je besmet raakt met door voedsel overgedragen ziekten zoals het norovirus . Dit virus is in het land de belangrijkste oorzaak van ziekte-uitbraken door besmet voedsel.
Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen .
Onderzoek heeft aangetoond dat het door voedsel overgedragen micro-organisme Listeria Monocytogenes het meest voorkomt in de stengel en de voet van de appel. Er is ook een mogelijkheid dat er vogelpoep op de vrucht is gevallen, en soms is dit niet zichtbaar voor het menselijk oog.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”
'Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi's het minst', aldus een telling van Foodwatch in 2021. Vroege Vogels berichtte dat er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen werd aangetroffen.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.