Sommige mensen bevriezen graag in ziploc-zakken om ruimte te besparen. IJsblokjesbakjes werken ook goed (haal de blokjes eruit en doe ze in een ziploc-zakje als ze bevroren zijn). Soepen die alleen maar bouillon of gepureerd zijn, bevriezen het beste.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
En dat kan, wonderlijk genoeg, met plastic zakjes. ,,Ziplock-zakjes kun je ook in de oven gebruiken en niet alleen in de koelkast en in de vriezer. Maar dan wel op een lage temperatuur, want bij een lage temperatuur kun je producten perfect gaar maken zonder dat het zakje smelt en schadelijke stoffen vrijkomen.”
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer .
De vershoudzakken zijn geschikt om zowel warm als koud en zowel vast als vloeibaar voedsel in te doen én ze zijn diepvriesbestendig. Ze zijn alleen niet geschikt voor de vaatwasser, dus je moet ze wel even met de hand afwassen.
Ja. U kunt gewone zip-top opbergzakken in de vriezer gebruiken . Echter, voedsel dat in deze zakken in de vriezer wordt bewaard, kan minder lang houdbaar zijn en kan gevoeliger zijn voor gaten en scheuren.
Materialen die geschikt zijn voor levensmiddelen, zoals aluminiumfolie, zware plastic diepvrieszakken , dik plasticfolie en bakpapier of diepvriespapier, zijn uitstekende keuzes.
Schep soep in een luchtdichte zak zoals Glad ® FLEX'N SEAL™ Freezer Quart Bags, waarbij u ongeveer 2,5 cm ruimte overlaat. Knijp alle lucht eruit voordat u de zakken goed afsluit en leg ze plat in het diepste deel van uw vriezer. Zodra de inhoud van de zakken bevroren is, kunt u ze op elkaar stapelen om ruimte te besparen.
Bij het invriezen van soep kunt u elke gewenste container gebruiken, zolang deze maar veilig is voor de vriezer en u de hoofdruimte zoals hierboven aangegeven laat. U kunt diepvriesbestendige containers van plastic of glas gebruiken, evenals diepvriesbestendige zakken . Er zijn ook handige siliconen invriesbakjes verkrijgbaar die speciaal voor soep zijn gemaakt.
Geschikte materialen zijn: diepvrieskwaliteit PE zakken en folie, diepvrieskwaliteit aluminiumfolie (in combinatie met een tweede laag verpakking), vacuümzakken, aluminiumdozen, cellofaan van diepvrieskwaliteit en kunststof PE bakjes al dan niet hersluitbaar.
Ziplock zakjes zijn hersluitbare zakjes die je kunt gebruiken voor het verpakken van allerlei producten. De kleine plastic zakjes met sluiting zijn bijvoorbeeld handig om kleine items zoals sleutels, knopen, schroeven en sieraden in te doen.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Voor dressings en marinades zijn hersluitbare zakjes ideaal: je stopt de ingrediënten in het zakje, sluiten, even schudden en klaar ben je. Gebruik je ze om vlees, vis of groenten te marineren, dan kun je het zakje zó in de koelkast leggen. En de bonus: nul afwas.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Ja, het is veilig om warm eten in een Ziploc-zakje te doen en het vervolgens in de koelkast te zetten.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Ja, je kunt zelfgemaakte soep in een diepvrieszak bewaren . Zorg ervoor dat je soep helemaal is afgekoeld. Doe de soep in de zak, leg plat en vries in.
Als u soep in bewaarcontainers bewaart, laat dan ongeveer 2,5 cm ruimte tussen de soep en het deksel. Zo kan de soep uitzetten als deze bevriest .
Kies voor glas of iets herbruikbaars zoals siliconen . Heb je een betaalbare en makkelijk op te bergen optie nodig? Plastic deli-stijl containers zijn een goede keuze, verkrijgbaar in verschillende maten. Plastic, glas en siliconen zijn allemaal geschikt om soep in te vriezen, hoewel glas en siliconen waarschijnlijk langer meegaan.
Hoewel er geen bewijs is dat het invriezen van plastic slecht voor je is , merkt de Amerikaanse Food and Drug Administration wel op dat het het beste is om niet te koken in plastic dat niet geschikt is voor de magnetron. Het is ook een goed idee om het opwarmen van voedsel in plastic bakjes die niet geschikt zijn voor de magnetron, zoals margarine of yoghurtpotjes, te vermijden.
Vloeistoffen hebben de neiging om door verwarming of koeling uit te zetten of te krimpen. Wij raden het daarom af om de Dopper flessen in de koelkast of vriezer te doen, hierdoor kan de Dopper fles beschadigen.
Vuilniszakken en lege chemische containers zijn niet geschikt voor het bewaren van voedsel.