Hier komt nog een geweldig verhaal! Aangezien de kiwi uit China komt, is het niet verrassend dat de kiwi oorspronkelijk een Chinese naam had, yang tao. Het is ook logisch dat wanneer de zaden voor het eerst naar Nieuw-Zeeland werden gebracht, ze de bijnaam “Chinese kruisbessen” kregen.
De kiwi komt oorspronkelijk uit China. In Nieuw-Zeeland kreeg deze zoete vrucht de naam kiwi, omdat het lijf van de daar toen wonende loopvogel lijkt op deze harige vrucht. Overigens worden ook de bewoners van dit werelddeel 'kiwi's' genoemd. De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes.
Het korte antwoord is NEE! Kiwi's kunnen dan wel soortgelijke eigenschappen hebben als de familie van de citrusvruchten, maar de kiwi wordt eigenlijk geclassificeerd als niet-citrusvrucht.
De oorspronkelijke naam van de kiwi was Chinese kruisbes. Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar.
Maar waar komt al die Zespri-heerlijkheid vandaan? Kiwi's worden overal ter wereld commercieel geteeld, op uiteenlopende plekken als Nieuw-Zeeland, Italië, Californië, Frankrijk, Griekenland en Chili . Er zijn zelfs commerciële gewassen in China, Japan en Zuid-Korea.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
Waarom worden kiwi's beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel? Het antwoord is eenvoudig: het regelmatig eten van ZespriTM Green kiwi's kan de spijsvertering bevorderen. Sterker nog, het is wetenschappelijk bewezen!
Maar waarom is dat prijsverschil eigenlijk zo groot? Dat heeft te maken met het productieproces. Die is bij gele kiwi's namelijk een stuk arbeidsintensiever. Kiwi's worden sowieso met de hand geplukt, maar gele kiwi's zijn een stuk kwetsbaarder, wat een voorzichtigere behandeling vereist.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Mensen dachten dat de vrucht een kruisbessensmaak had en begonnen het Chinese kruisbes te noemen. Het is niet verwant aan de Grossulariaceae-familie waartoe kruisbessen behoren . Nieuw-Zeeland begon de vrucht in de jaren 50 naar de VS te exporteren.
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft kiwi zijn wortels in China. De oorspronkelijke naam in het Chinees, mihoutao — of "makaakfruit" — was een verwijzing naar apen die dol waren op de zoete vrucht. Daaruit ontstonden verschillende andere informele namen voor de Chinese kruisbes : apenperzik, makaakpeer, wijnpeer, zonneperzik en bosbes.
Dat ligt aan een slechte oogst. “De kiwi's die van de planten in Nieuw-Zeeland komen zijn op dit moment opvallend groot, maar in aantal zijn het er stukken minder”, zegt een groenteboer tegen de krant. De slechte oogst is te wijten aan een aantal overstromingen en aardverschuivingen.
Niet alleen zitten ze vol vitaminen en mineralen, maar zijn ze ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, vezels en een bron van kalium en folaat. De combinatie van de eigenschappen van de kiwi werkt in het lichaam om aanzienlijke gezondheidsvoordelen te leveren.
Gele kiwi's staan bekend om hun hoge vitamine C-gehalte, terwijl groene kiwi's bekend staan om hun natuurlijke vezelrijkheid. Beiden zijn ook een uitstekende bron van antioxidanten en voedingsstoffen. Enkel je smaakpapillen zijn dus doorslaggevend voor welke variëteit je voorkeur krijgt!
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Hoewel sommige variëteiten in koudere klimaten kunnen groeien, hebben Zespri™ Green en Zespri™ SunGold™ kiwi's een warmer en zonniger klimaat nodig, zoals in Frankrijk en Italië. Natuurlijk is het perfecte klimaat ook te vinden in Nieuw-Zeeland - de thuisbasis van Zespri™ kiwi's!
Onderzoek suggereert dat het eten van kiwi's de opname van suikers uit je voedsel in je bloedbaan zou kunnen verminderen en vertragen. Dit kan helpen om gevoelens van vermoeidheid en honger tussen de maaltijden door te verminderen.
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's niet alleen een laxerende werking hebben maar ook het onaangename, opgeblazen gevoel verminderen. Dat is zo omdat ze actinidine bevatten, een uniek, natuurlijk spijsverteringsenzyme dat de vertering van eiwitten (bv. In vlees- en zuivelproducten) kan bevorderen.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
De kiwi is je bondgenoot als je wilt afvallen. Hij heeft veel positieve eigenschappen die de stofwisseling verbetert. Bovendien heb je minder snel zin in zoet. Zet dus regelmatig kiwi's op het menu.
Goed voor de ogen. De stoffen luteïne en zeaxanthine zijn talrijk aanwezig in de kiwi. Ze behoren tot de categorie 'carotenen'. Ze werken als een soort antioxidanten in de ogen, waardoor we beschermd worden tegen schadelijke invloeden zoals UV-straling.