Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken. Vermijd alcohol, koffie en zwarte thee. Alcohol kan de darmwand beschadigen en cafeïne de darmen prikkelen.
Eet meer groente en fruit De oplosbare vezels in groente en fruit zijn een voedingsbron voor de goede bacteriën in de darm. Ze kunnen deze fermenteren en omzetten in goede stoffen. Vooral artisjok, banaan, ui, asperge, prei, aardpeer en schorseneer zijn rijk aan inuline, ook wel een prebioticum genoemd.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Hou je bacteriën dus blij met lekker bewegen, voldoende drinken en gezond eten. Vooral voor vezels kun je ze wakker maken. Zoals lekker volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, groente en fruit. Je wordt er zelf trouwens ook vrolijk van.
Eet dagelijks minimaal 250 gram groente, twee tot drie porties fruit en vezels voor een gezonde darmflora. Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Zorg voor genoeg vocht; drink dagelijks anderhalve tot tweeënhalve liter vocht (geen alcohol).
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een uitstekende voedingsbodem voor jouw darmflora. Kies dus vaker voor zuurkool, kimchi, kombucha en tempé. Ook yoghurt, kwark of hangop zijn gefermenteerde producten. Pas dus deze adviezen toe voor een gezonde darmflora!
U kunt verstopping voorkomen of verminderen door vezelrijk te eten, tenminste twee liter per dag te drinken en veel te bewegen. Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Oorzaken van rommelende darmen
Te snel eten of veel praten tijdens het eten. Roken. Teveel drinken tijdens het eten. Moeilijk kunnen slikken bij het eten (dysfagie) of moeite bij coördineren van slikken en ademhalen.
Eet regelmatig (liefst biologisch/onbespoten voeding en veel groene bladgroente), drink veel water, vermijd alcohol en tabak, eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Deze stappen kunnen positief bijdragen. Mocht je toch nog klachten houden dan kan een dieet uitkomst bieden.
Voeding speelt een belangrijke rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Verder kunnen vochtinname, stress, beweging en roken invloed hebben op jouw klachten.
Sowieso is er één zekerheid: als je een gevoelige buik hebt, kunnen je darmen extra van slag raken door stress, verliefdheid, verdriet ... Je krijgt dan plots meer dunnere ontlasting, je hebt het gevoel dat je steeds naar de w.c. moet hollen of je wordt simpelweg misselijk.
Eet vezelrijk
Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels. Eet eens wat vaker aardappelen en neem dagelijks een handje noten, pitten of zaden.
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed.