Bloedarmoede Bloedarmoede is een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Dadels bevatten veel ijzer. IJzer helpt om bloedarmoede tegen te gaan.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Dadels zitten vol vezels. Die dragen bij aan de spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit voorkomt dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten. Bovendien bevat een dadel veel vitamines, zoals A, B, E en K en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer en zink.
Verder bevatten ze grote hoeveelheden van essentiële micronutriënten en zijn ze rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink. Vitamine B6 in dadels kan bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Dadels bevatten meer bètacaroteen dan bananen , maar bananen bevatten meer alfacaroteen dan dadels. Dadels bevatten meer niacine en pantotheenzuur. Zowel dadels als bananen bevatten veel voedingsvezels en kalium. Bananen bevatten aanzienlijk meer vitamine C dan dadels.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Als er in een verse dadel van 6 gram ongeveer 2 gram koolhydraten aanwezig zijn, zal 1.8 tot 1.9 gram hiervan bestaan uit suikers. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Eén van de koolhydraten die de dadel bevat is glucose. Onze hersenen kunnen niet zonder dit koolhydraat.
Ondanks hun zoetheid passen dadels perfect in een afslankdieet . Ze bevatten weinig vet en veel voedingsvezels, wat betekent dat ze ons helpen om ons langer vol en voldaan te voelen, waardoor onze drang om meer te eten afneemt. Deze verzadigende kwaliteit van dadels is een game-changer voor gewichtsbeheersing.
Als het tijd is om weer te eten, eet men dadels. Dit is altijd een oneven getal, bijvoorbeeld 1 of 3 dadels. U zou dit als gebaar van respect kunnen meenemen voor uw contactpersoon. U laat daarmee zien dat u zich heeft ingelezen in de gebruiken.
Drink veel water als u dadels eet om de spijsvertering te helpen . Houd uw mond schoon, want dadels zijn plakkerig, wat kan leiden tot tandproblemen. Hoewel dadels vezels bevatten, is het het beste om uw vezels uit verschillende voedingsmiddelen te halen voor uw spijsverteringsstelsel.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Dadels bewaren in de koelkast
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Vaak lees je dat dadels een belangrijke bron zijn van verschillende vitamines en mineralen en zouden dadels daarom gezond zijn – of gezonder dan suiker althans. Ze zouden vooral rijk zijn aan vitamine A, B1, B2, B3, B11 en C.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Dadels zijn gezond en zitten vol vezels. Het zijn deze vezels die ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Je zit eerder vol. Dit voorkomt dat je te veel snackt en het houdt bij maximaal vijf dadels.
Gezonde kant
Ze brengen je spijsverteringskanaal in balans. Ook kunnen dadels helpen bij het verlagen van je cholesterol, bevatten ze veel ijzer en ondersteunen ze de functie van je lever. De aanwezige hoeveelheid magnesium helpt bij het verlichten van pijn en zwellingen.
Mensen die willen aankomen, kunnen er 4 per dag eten (alleen als de spijsvertering optimaal is) . WAAROM MOETEN WE DADELS WEKEN? "Door te weken worden de aanwezige tannines/fytinezuur verwijderd, waardoor we de voedingsstoffen er makkelijker uit kunnen opnemen. Door te weken worden ze ook laghu (makkelijk te verteren)", zegt Dr. Bhavsar.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.