Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt.
Het idee is dat je een hardgekookt ei in een glas met water stopt, je hand bovenop het glas legt en daarna de boel flink schudt. Na een paar seconden kun je de schil zo van het ei laten glijden.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Dit zijn de grootste boosdoeners: de eieren worden in koud water gelegd (dit kan ervoor zorgen dat het eiwit in het eiwit steviger aan de schaal blijft plakken). Breng in plaats daarvan het water aan de kook voordat u de eieren toevoegt. Onthoud, warme start, geen koude start.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten. Snijd een boterham in reepjes en bak ze in wat hete boter krokant langs beide zijden.
Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei. Een uitleg: De inhoud van een rauw ei zit los en draait onafhankelijk van de schil. Als de schil stopt met draaien, draait de vloeistof door en zorgt er uiteindelijk voor dat het gehele ei na stoppen weer gaat draaien.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Gaatje prikken
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
IJsbadje. Schep je eitjes uit het kokend water en leg ze rechtstreeks in ijskoud water. Dat stopt het kookproces én zorgt ervoor dat het eiwit niet aan de schelp gaat plakken.
Voordelen van gekookte eieren
Eén ei bevat slechts 77 calorieën, maar 6 gram hoogwaardige eiwitten, 5 gram vet en 1,6 gram verzadigd vet, samen met ijzer, vitaminen, mineralen en carotenoïden. Het ei is ook een krachtpatser van ziektebestrijdende voedingsstoffen zoals luteïne en zeaxanthine .
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Te lang gekookte hardgekookte eieren hebben een onaantrekkelijke groenige ring rond de dooiers. We willen dat onze dooiers er zonnig geel uitkomen, dus doe de eieren in een ijsbad om het kookproces te stoppen zodra ze uit de pan komen . Deze stap is ook cruciaal voor het maken van hardgekookte eieren die gemakkelijk te pellen zijn.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.