Broodbeleg baby vanaf 10 maanden
Wanneer smeerbaar broodbeleg goed gaat, dan kun je vanaf 10 maanden ook kiezen voor ander broodbeleg. De beste keuzes broodbeleg voor baby's vanaf 10 maanden zijn: omelet, hardgekookt ei of roerei. magere vleeswaren, zoals boterhamworst, kipfiltet of ham.
Lichtbruin brood zonder korst is goed om mee te starten. Het is aan te raden om altijd wat margarine of boter op de boterham van je baby te smeren. In boter zit namelijk een aantal goede vetten en vitamines (A, D en E) die je kind nodig heeft. Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby.
Pinda's kunnen worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Hele pinda's, gehakte pinda's en pindakaas vormen een verstikkingsgevaar voor baby's en kinderen, dus zorg ervoor dat u leert hoe u ze op een veilige manier kunt bereiden.
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Tips voor een 'gezonder' belegd broodje:
ham + kaas, rauwe ham + mozzarella, kaas + ei, smeerkaas + zalm). Beperk vetrijke belegsoorten zoals vette vleeswaren en kazen (bv. salami, paté of roomkazen) en salades op basis van mayonaise (bv. kip curry, zalmsalade, martino).
Brood met boter
Het wordt aangeraden om altijd wat zachte margarine of boter op het brood van je baby te smeren. In boter en margarine zitten een aantal goede vetten die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind en het bevat vitamine A, D en E.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten.
Noten en pinda's bevatten veel goede voedingsstoffen. Ook voor jonge kinderen is een kleine hoeveelheid elke dag prima. Denk aan 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder zout of suiker.
Stukken brood kunnen een verstikkingsgevaar vormen voor baby's. Zorg ervoor dat u brood veilig bereidt voor uw kleintje door de korsten te verwijderen, het licht te roosteren en het in kleine, hapklare stukjes te snijden die geschikt zijn voor haar leeftijd .
Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing. Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Er zijn in de supermarkt ook varianten zonder toegevoegde suiker: AH Biologisch appelstroop en Zonnatura Zonnestroop met peer en appel.
Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Meestal beginnen clubsandwiches met drie sneetjes geroosterd brood met mayonaise. Dan volgt het vlees (meestal ham en kalkoen), plakjes kaas, sla, knapperige bacon en wat je er verder maar lekker op vindt: avocado, dun gesneden tomaat, gesneden rode ui.
750.000 boterhammen met hagelslag per dag
Elk dag worden er zo'n 750.000 boterhammen met hagelslag belegd. Jaarlijks komt dat neer op ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag. Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
De eerste keer brood eten voor je baby
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Wij raden aan om 1-2 theelepels pindakaas te mengen met 2-3 theelepels water om het te verdunnen. Geef uw baby een kleine portie pindakaaspuree (bijv. het puntje van een theelepel) en observeer gedurende 15-20 minuten.
Het is eigenlijk heel eenvoudig! Je kunt een kleine hoeveelheid pindakaas mengen met gepureerde groenten of fruit. Zorg er wel voor dat de pindakaas 100% pinda's bevat en er dus geen toegevoegde suikers of zout zijn toegevoegd (als er 100% op de pot staat, heb je een goede te pakken).
Beleg op de boterham van je baby kan, maar is op dit moment nog niet nodig. Het Voedingscentrum adviseert om het brood met zachte margarine te besmeren. Geef in iedere geval nog geen rauwmelkse kaas, jonge kinderen zijn erg gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hierin kan zitten.