Chocola blijft het best tussen de 12 en 25 graden, liefst rond de 18 graden. Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Wanneer chocolade te warm wordt, smelt de in de chocolade verwerkte cacaoboter. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen vormen een grijswitte waas aan het oppervlak van de chocolade.
Als chocolade te warm is geworden, is het bestanddeel cacaopoeder aan de oppervlakte gesmolten én weer afgekoeld. Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade.
Chocolade heeft een hoog vochtgehalte. Om deze reden moet chocola in de verpakking bewaart worden. Wanneer je chocolade buiten de verpakking bewaart dan zal het vocht sneller geabsorbeerd worden en hierdoor kan er een wit laagje op de chocolade ontstaan. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor beschimmelde chocolade.
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.
Als ze zoet smaken en geen zure of muffe ondertoon hebben gekregen , zit je goed — ongeacht de houdbaarheidsdatum. Als de smaak is veranderd, moet je ze weggooien, maar maak je geen zorgen over die smaak! Het is bijna onmogelijk om ziek te worden van verlopen hagelslag. Het ergste wat je kunt overkomen is een nare nasmaak.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Het is eigenlijk gewoon een wetenschappelijk proces genaamd "chocolate bloom". Er zijn twee soorten van deze bloom: sugar bloom en fat bloom. Sugar bloom ontstaat wanneer vocht in contact komt met de chocolade - het lost de suikerkristallen op het oppervlak van de chocolade op, waardoor er een witte, poederachtige look ontstaat.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade.
Sprinkles bevatten bijzonder veel suiker . Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) raadt aan om uw suikerinname te beperken tot minder dan 10% van uw totale dagelijkse calorieën. Bij een dieet van 2000 calorieën komt dit neer op ongeveer 12 theelepels (50 gram) per dag ( 5 ).
Als het je lukt om je chocolade te bewaren, doe dit dan niet in de koelkast. Chocolade neemt namelijk heel makkelijk geurtjes over. Bovendien is de ideale bewaartemperatuur 18 ̊C. Als je chocolade koud bewaart, slaat deze wit uit.
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.
Magnesium, calcium en kalium zijn allemaal te vinden in witte chocolade en ze kunnen helpen uw bloeddruk te reguleren , uw bloedvaten te helpen, de gezondheid van uw botten te ondersteunen en zelfs uw spijsverteringsstelsel te verbeteren. Daarnaast bevat het zink, wat helpt de immuniteit te versterken, en ijzer voor een gezonde productie van rode bloedcellen.
Omdat witte chocolade veel suiker bevat, wordt het afgeraden voor mensen met een hoog triglyceriden- en cholesterolgehalte in hun bloed . Uiteraard is het ook niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Laat je je bonbons een tijdje staan, dan scheidt de cacaoboter van de rest van de ingrediënten en verplaatst het naar de buitenkant. Daar kristalliseert de boter tot vaste witte kruimeltjes. Soms ontstaat het witte laagje door suiker die oplost zodra er vocht op chocola komt.
Ook kan een vochtige dag suikerbloei veroorzaken als uw chocolade niet goed is gekoeld of opgeslagen tijdens de productie. Als u uw chocolade invriest en ze vervolgens uit de vriezer haalt en ze condenseren en bevochtigen, krijgt u suikerbloei .
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloom genoemd. En het goede nieuws is dat het volkomen veilig is om te eten.
Pure chocolade, met zijn hogere cacaogehalte, kan tot wel drie jaar na de houdbaarheidsdatum nog goed blijven . Vanwege het hoge melkgehalte zijn melk- en witte chocolade misschien niet zo lang houdbaar als pure chocolade, maar hun houdbaarheid is nog steeds niet te versmaden — je kunt verwachten dat je er nog zo'n 8 maanden mee vooruit kunt.
We hebben goed nieuws voor je: het is absoluut nog steeds eetbaar en je hoeft die prima chocoladereep niet weg te gooien. Witte vlekjes en vlekken op je chocoladereep zijn tekenen van een "vetbloei" of een "suikerbloei" en dat is volkomen natuurlijk.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Hagelslag is over het algemeen een simpel product dat wordt gemaakt van cacaomassa en suiker. Cacaomassa wordt gemaakt door cacaobonen te drogen, roosteren en ze hierna te vermalen. Cacaomassa is de grondstof voor cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Cacaoboter wordt ook vaak toegevoegd aan hagelslag.
Het wordt aanbevolen om sprinkles met mate te consumeren , omdat ze veel calorieën en suiker bevatten. Te veel suiker consumeren kan het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Het kan er ook voor zorgen dat iemand aankomt. Je lusteloos voelen kan het gevolg zijn van het consumeren van te veel suiker in één keer.