Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vanuit de laatste onderzoeken blijkt het veilig om iedere dag een ei te eten. Zeker voor actieve (kracht)sporters is het een goede bron van eiwitten. Voor die groep zouden 2 eieren per dag ook geen kwaad kunnen.
Wil je eieren voor bodybuilden gaan eten? Overweeg dan om twee tot drie eieren per dag te eten. Twee tot drie eieren per dag heeft ontzettend veel voordelen voor de performance en de lichaamssamenstelling. Als bodybuilder verkrijg je meer spieren, meer kracht, betere prestaties.
Eieren eten na de training
Een paar gekookte eieren met toast of een Spaanse tortilla-omelet met aardappel zouden een uitstekende herstelmaaltijd zijn. Eieren zijn ook rijk aan leucine – onderzoek suggereert dat dit aminozuur een trigger kan zijn voor een verhoogd spiermetabolisme wanneer eiwitten worden geconsumeerd na het sporten.
Door voldoende eiwit en/of aminozuren in de voeding zorgen we ervoor dat er genoeg aminozuren zijn om spieropbouw mogelijk te maken. Om spiermassa op te bouwen wordt geadviseerd om krachttraining te combineren met eiwitrijke voeding. Een goede bron van eiwit zijn eieren.
Het is bekend dat het eten van eieren (eiwitten) na het sporten de spiergroei sterk stimuleert (1, 2). Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het eten van hele eieren de spiergroei in grotere mate stimuleert dan het eten van alleen het eiwit (2).
Ook voor sporters zijn eieren goed. Ze geven je veel energie en daarbij komt dat eiwitten belangrijk zijn voor het herstel en het onderhoud van je spieren. Een ei is dus een gezond tussendoortje en bevat maar 75 calorieën.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren en afvallen
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten. Ook helpen de eiwitten om je spieren te behouden en op te bouwen.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Volgens dit dieet moet je binnen 30 minuten na het wakker worden een heel ei eten, elke drie of vier uur een maaltijd op basis van eieren eten, bij elk ei 15 g boter of gezond vet consumeren en drie uur voor het slapengaan stoppen met eten.
Voor de meeste jonge atleten is één ei per dag veilig . 3. Als u meer dan één ei per dag eet, let dan goed op de totale hoeveelheid andere eiwitbronnen in uw dieet.
Mannen die drie eieren of meer per week aten hadden 81% meer kans op een dodelijke prostaatkanker in vergelijking met mannen die minder dan 0,5 ei per week consumeerden. Gevogelte en rood vlees verhoogden het risico op prostaatkanker niet.
De optimale hoeveelheid eiwit in eieren is niet bekend, maar de meeste mensen gebruiken een portie van 30 gram, wat 20 gram eiwit per dag oplevert. Atleten nemen soms tot wel drie porties per dag , afhankelijk van hun trainingsniveau en het eiwitgehalte van de rest van hun dieet.
Ontbijt: 3 á 4 hele eieren, 2 plakken bacon, 1-2 sneetjes Ezekiel Brood met amandelboter, of 40 gram havermout met honing, of een kwart avocado.
In een fragment van Entertainment Tonight vertelde Schwarzenegger dat hij veel vlees en eieren at: 'Ik at 10-15 eieren per dag en kreeg mijn 250 gram eiwitten per dag binnen, omdat ik 250 pond woog.' Om dat in perspectief te plaatsen: 250 gram eiwitten ziet er ongeveer zo uit: vier grote steaks.
Gegeven deze richtlijn kan het consumeren van 8-10 eiwitten per dag verspreid over maaltijden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet helpen om aan deze eiwitbehoeften te voldoen zonder overconsumptie. Dit is ervan uitgaande dat u geen andere eiwitbronnen meeneemt.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zijn eieren goed voor spieropbouw? Spieren hebben eiwitten nodig om te herstellen en te groeien. Eieren zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten – ze leveren alle 9 essentiële aminozuren – en zijn daarom een ideale keuze voor voeding na de training. Hoe groter je spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je rust.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.