In principe kun je elke chocolade van elk merk smelten. Pure chocolade en melkchocolade zijn het makkelijkst te smelten.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten.
De pure chocolade smelt het snelst.
Plaats je te smelten chocolade in een kom die geschikt is voor de magnetron en zet je magnetron op 700 of 800 watt. Warm je chocolade voor 30 seconden op. Wanneer deze 30 seconden zijn verlopen is het belangrijk om even goed door je chocolade heen te roeren.
We vinden dat chocolade zoals melk- en witte chocolade sneller smelten door de extra zuivelingrediënten. Hierdoor hebben melk- en witte chocolade een lager smeltpunt, waardoor ze sneller smelten.
Hoewel Flake gemaakt is van melkchocolade , zorgt het productieproces voor een andere samenstelling van vet en cacaobestanddelen, waardoor het smeltende vet de cacaodeeltjes niet kan smeren tot het punt waarop ze kunnen vloeien. In een bain-marie zal een Flake nooit smelten.
Chocolade bakken is geweldig om te smelten in een recept zoals brownies of cakes . Cacaopoeder is ook geweldig voor brownies en cakes, en om te bestuiven. Couverture is geweldig voor het maken van chocolade zoals bonbons en truffels.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Witte chocolade stolt over het algemeen sneller dan melk- of pure chocolade, en stolt in ongeveer 10-20 minuten. Melk- en pure chocolade daarentegen hebben meestal 20-30 minuten nodig om te harden.
Simpel gezegd bestaat chocolade voornamelijk uit vet, dat in de vorm van cacaoboter komt. Dit is het vet dat van nature uit cacaobonen komt. Cacaoboter is het vet dat je die rijke textuur geeft als de chocolade in je mond smelt. Hoe hoger het cacaobotergehalte in chocolade, hoe makkelijker je het kunt smelten .
Chocolade toch gekristalliseerd : - Probeer het weer glad te maken door er een klontje boter of een theelepel zonnebloemolie door te kloppen. - Of maak het weer glad door er kokend water door te kloppen, 1 eetlepel per keer. Het gebruikte recept moet dan wel evt. iets worden aangepast.
We raden aan om witte chocolade van goede kwaliteit te gebruiken, omdat die minder snel klontert dan de goedkopere varianten. Goede witte chocolade zijn bijvoorbeeld de witte chocolade callets en blokken van het merk Callebaut. Hierbij zijn de callets het makkelijkst te smelten.
Wanneer je Nutella vloeibaar wil maken is het het makkelijkst om de pot met deksel onder te dompelen in warm water. Je kan er ook voor kiezen om de hazelnootpasta au bain-marie op te warmen. Doe de Nutella in een hittebestendige kom en plaats deze op een pot kokend water.
Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van cacaoboter als je dat liever hebt. De chocolade zal dan iets minder dik een romig zijn, wat het nog gezonder maakt! Kokosolie kan iets gemakkelijker zijn om mee te werken, maar kan smelten bij kamertemperatuur, dus zeker koel bewaren!
Soms smelt chocolade tot een satijnen plas vloeibare chocolade, en soms wordt het een korrelige bende. Chocolade die gesmolten is, kan gewoonweg geen kleine druppels water verdragen . In dit geval is de stoom die ontsnapt uit de bodem van de dubbele boiler voldoende om chocolade te laten vastlopen.
Zorg ervoor dat u de chocolade niet te dicht bij elkaar op het blad plaatst, anders blijft de warmte ertussen hangen, waardoor de zijkanten van de chocolade ook wit zullen worden. Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren.
Dit is het geheime ingrediënt om gesmolten chocolade gesmolten en glanzend te houden: Plantaardige olie . Voeg een beetje plantaardige olie toe voordat u uw chocolade smelt. Onze chefs raden zonnebloemolie of druivenpitolie aan, maar elke geurloze plantaardige olie is goed.
Uw chocolade kiezen
Chocolade smelt sneller naarmate het percentage cacaoboter en vet hoger is, dus pure chocolade smelt het snelst. Eenmaal gesmolten, is het glanzend en heeft het een goede viscositeit. Pure chocolade van goede kwaliteit met niet minder dan 70 procent cacaobestanddelen geeft je een donkerdere, rijkere smaak.
Verwarm geleidelijk – Als chocoladechips te snel opwarmen, kunnen ze verbranden. Houd er ook rekening mee dat de smelttijd varieert, afhankelijk van het soort chocolade dat u gebruikt, dus houd ze goed in de gaten. Houd ze droog – Als er water in uw chocolade komt terwijl deze smelt, kan deze klonterig worden en uit elkaar vallen.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Gebruik de au bain-mariemethode .
Een bain-marie is een kom die in een pan boven een kleine hoeveelheid sudderend of kokend water wordt geplaatst. Deze methode is een goede manier om chocolade te smelten, omdat het een langzaam proces is en er weinig risico is op oververhitting van de chocolade.
Het geheim van het smeltpunt van chocolade zit in de kristallen
Type I heeft het laagste smeltbereik (61-64 graden Fahrenheit) en is het minst stabiel, terwijl type VI het hoogste smeltbereik heeft (93-97 graden Fahrenheit) en het meest stabiel is . Boven 97 graden kunt u er zeker van zijn dat uw chocolade volledig gesmolten is.