In België wordt jaarlijks gemiddeld 2,98 kg per persoon gegeten. Witloof was in 2020 de op drie na meest gegeten groente. Ook in Frankrijk behoort witloof tot de favorieten. Daar verorbert men per jaar gemiddeld 3,5 kg per persoon en komt de groente op de vierde plaats.
Witlof is een typisch Nederlandse/Vlaamse groente die vooral hier en in Noord Frankrijk wordt gekweekt. Het is ook een aparte groente om te kweken want de plant groeit in het donker.
Witloof is een oer-Belgische groente, ontstaan in Brussel. België en buurlanden Nederland en Frankrijk zijn dan ook de grootste witloofeters. Wil je meer weten over de weg van het witte goud van veld tot vork? Je vindt hier alvast een beknopt overzicht.
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Cichoreiwortel heeft een mild laxerend effect en vermindert de zwelling . Cichorei is ook een rijke bron van bètacaroteen. Mensen gebruiken cichorei voor de gezondheid van lever en hart, constipatie, spijsverteringsproblemen, hoge bloeddruk en vele andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Samenvatting. Witlofkoffie is een drank die afkomstig is van de wortel van de cichoreiplant. Het wint aan populariteit als koffiesurrogaat omdat het een vergelijkbare smaak heeft, maar geen cafeïne bevat . Sommige onderzoeken voegen eraan toe dat het ook enkele gezondheidsvoordelen kan hebben, en kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de stoelgang te verbeteren.
Het wordt vaak gebruikt als cafeïnevrije koffiesurrogaat vanwege de gelijkenis in kleur en aroma met koffie . De perfecte mix van cichorei en koffie verbetert de smaak en het aroma van de koffie door een licht houtachtige en nootachtige smaak aan de koffie te geven.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
De Brusselse Botanique of Kruidtuin, in Schaarbeek gelegen, zou de bakermat van deze groente zijn. De overlevering zegt dat hoofdhovenier Frans Brezier als bij toeval het telen van witloof ontdekte.
Er worden zelfs verschillende namen aan dezelfde soort gegeven, afhankelijk van de manier waarop de plant wordt gekweekt (meer hierover hieronder), en in het geval van de Belgische variëteit, die in de VS “andijvie” wordt genoemd, maar botanisch gegroepeerd als cichorei .
Escarole is een platbladige andijvie die behoort tot de cichoreifamilie . De brede bladeren hebben verfrommelde, licht gekartelde randen die hem onderscheiden van kropsla.
In België zeggen we "witloof" of Brussels lof, in Nederland doorgaans "witlof". Verschillende benamingen voor hetzelfde witte goud, een lekkere bladgroente die in het donker wordt gekweekt. De slanke witte krop met fijne punt en knapperig, blinkend blad heeft een perfect evenwicht tussen zoet en bitter.
met dit verschil dat witlof gekweekt wordt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten en wilde cichorei als een plant van een meter hoog met onwaarschijnlijk blauwe bloemen langs dijken groeit.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Wanhopig op zoek naar een alternatief voor koffie, volgden de lokale bevolking de Franse voetsporen en kozen ze voor cichorei vanwege de vergelijkbare koffiekenmerken . Nadat de burgeroorlog was geëindigd, ging het gebruik van cichorei door in heel New Orleans en is het nog steeds te vinden in verschillende populaire drankjes in de stad.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Is witlof gezond? Witlof bevat veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur. Het is ook een goede bron van vezels. Witlof kan rauw of gekookt gegeten worden.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Rauwe witlofblaadjes zijn heerlijk vers gegeten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele koppen witlof kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden. Witlof is bijzonder lekker verpakt in ham, overgoten met een bechamelsaus en gebakken in de oven.