Als je pure chocolade vergelijkt met andere soorten chocolade is het wel een gezondere keuze dan bijvoorbeeld melkchocolade en witte chocolade. Pure chocolade bevat namelijk minder suiker dan melkchocolade en witte chocolade. Af en toe pure chocolade eten kan dus prima!
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Pure chocolade wordt gezien als een gezond voedingsmiddel en veel mensen beschouwen het als een alternatief voor melkchocolade. Pure chocolade moet echter met mate worden gegeten, omdat het veel calorieën bevat .
Ja, je kunt kookchocolade eten . Je eet het tenslotte meestal toch in het eindresultaat van recepten zoals brownies, chocoladetaarten en ga zo maar door. Het is volkomen veilig om het te eten, maar de vraag is of je dat eigenlijk wel wilt.
Een werkelijk intense smaak, volle cacaotonen en een uitgebalanceerde scherpte die langzaam op het gehemelte smelten met verrukkelijke rokerige en geroosterde smaken met een vleugje fruitigheid .
Is pure chocolade gezond? Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet.
Pure chocolade bevat twee tot drie keer meer flavonoïde-rijke cacao dan melkchocolade. Gezondheidsvoordelen van 100% pure chocolade zijn onder andere: Bestrijdt de aanwezigheid van vrije radicalen, die chronische ziektes en aandoeningen veroorzaken .
Voor een decadente en voedzame traktatie, dip of druppel honing of ahornsiroop op een stukje pure chocolade en laat de smaken samensmelten in je mond ! Of dip je favoriete fruit (gedroogd of vers) in gesmolten chocolade! Nu heb je wat ideeën over hoe je van pure, pure chocolade kunt genieten!
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Nee, 100% pure chocoladerepen worden niet beschouwd als "lege calorieën" omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten zoals vezels, ijzer, magnesium en antioxidanten, ondanks dat ze weinig suiker bevatten. Ze bevatten echter nog steeds veel calorieën en moeten met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Dit is Lindt's chocolade reep met het hoogste cacaogehalte . Het bevat minder dan 1% suiker. Soms ook wel de espresso van chocolade genoemd, 99% is niet voor de pure chocolade beginner.
Pure chocolade bevat 12 milligram cafeïne per ounce . Melkchocolade bevat 9 milligram cafeïne per 1,55 ounce. Witte chocolade bevat nul cafeïne.
Volgens een rapport van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Voedsel- en Voedingsonderzoek in Rome levert pure chocolade – maar geen melkchocolade of pure chocolade gegeten met melk – krachtige antioxidanten die vrije radicalen afbreken die bijdragen aan veroudering, hartziekten en andere gezondheidsproblemen .
Vol met beschermende antioxidanten
Het Journal of the American Medical Association meldt dat 100 procent cacao absoluut vol zit met antioxidanten . Antioxidanten binden zich aan wat bekend staat als 'vrije radicalen', destructieve moleculen die betrokken zijn bij hartziekten en andere kwalen, en ontmantelen deze.
Je kunt pure cacaoboter eten of het gebruiken in recepten . Maar hoewel deze weelderige boter heerlijk en (in ieder geval enigszins) voedzaam is, bevat het ook veel calorieën. Wees dus voorzichtig met overdaad.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Chocolade met een hoger cacaopercentage bevat doorgaans ook minder suiker. Conclusie: De gezondste pure chocolade bevat een cacaopercentage van 70% of hoger , wat meer antioxidanten en gezondheidsvoordelen biedt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Lindt Excellence 100% Cacao Dark Chocolate Bar is gemaakt voor de avontuurlijke chocoladeliefhebber. De donkere kleur en aardse ondertonen zorgen voor een intense smaakervaring. Perfect om te combineren met uw favoriete drankje of om elk dessert te verheffen.
Dit cacaopoeder is geweldig om mee te bakken, om over je favoriete eten te strooien, om toe te voegen aan koffie voor een geweldige mokka , en nog veel meer! Om meer te weten te komen over hoe we onze chocolade maken en onze cacaoboter persen, bezoek dan zeker onze pagina "Ons proces".
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Deze vraag kan met een simpel “ja” beantwoord worden! 100 procent chocolade betekent 100% cacaogehalte en 0% toegevoegde suiker .
Net als chocolade komen cacaonibs van cacaobonen, maar zijn ze niet zo sterk bewerkt als chocolade . Ze zijn het meest commerciële product dat je kunt krijgen dat in de buurt komt van de echte cacaoboon. Cacaonibs bevatten alle nuttige voedingsstoffen die in chocolade zitten, maar bevatten niet zoveel ongezonde toevoegingen.
Cacaopercentage in pure chocolade
Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.