Toch is pindakaas gezond Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.
Beter pindakaas dan oude kaas
Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Vanwege de hoge hoeveelheid onverzadigde vetten kan pindakaas helpen om het LDL-cholesterolgehalte van een persoon te verlagen . Een optimaal LDL-gehalte is gekoppeld aan een lager risico op hartziekten. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat mensen die veel noten eten, mogelijk een lager risico lopen op sterfte door hart- en vaatziekten.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Uit het eerste grootschalige prospectieve onderzoek is gebleken dat het dagelijks vervangen van vet uit kaas door eenzelfde hoeveelheid vet uit pindakaas het risico op een hartaanval of beroerte met maar liefst 24 procent kan verlagen.
Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring. Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, rucola, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel, peer, vijgen en aardbei.
Pindakaas speelt normaal gesproken geen grote rol bij gewichtstoename , maar als je er veel van consumeert als onderdeel van een calorierijk dieet, zul je uiteindelijk aankomen. Als je een vrouw bent met een matig actieve levensstijl, heb je waarschijnlijk ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig om je gewicht te behouden.
Hoewel pindakaas veel calorieën en vet bevat, kan het goed zijn om uw gewichtsverliesdoelen te behalen . Het hoge eiwitgehalte van pindakaas kan helpen de eetlust te beteugelen, maar het is belangrijk om het met mate te eten. Pindakaas is een heerlijke, veelzijdige spread. Het is rijk aan voedingsstoffen en past goed bij zowel hartige als zoete gerechten.
A: Alpino's onbewerkte natuurlijke pindakaas bevat doorgaans minder suiker en verzadigd vet dan bewerkte varianten, waardoor ze een betere keuze zijn als u op uw taille let. Lees de etiketten voordat u koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers of additieven zoals gehydrogeneerde oliën of kunstmatige conserveermiddelen.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
15. Kaas met crackers of fruit. Kaas is een heerlijk, eiwitrijk voedsel dat vullend genoeg is om als snack op zichzelf te dienen. Maar door het te combineren met volkoren crackers of een stuk fruit, voeg je wat vezels toe aan je snack .
5. Volkorenbrood of crackers met pindakaas. Hoewel je het waarschijnlijker bij het ontbijt eet, is er geen reden waarom je het niet ook als tussendoortje zou kunnen eten, vooral voor een work-out. Volkorenbrood en crackers leveren essentiële koolhydraten voor energie, terwijl notenboter wat eiwitten en vet levert .
Overstappen van roomkaas op pindakaas is een verstandige keuze, nutritioneel gezien . Pindakaas bevat misschien meer calorieën dan roomkaas (95 calorieën per eetlepel versus 50), maar het levert wat roomkaas niet levert: hart-gezonde vetten, vezels, B-vitamines, vitamine E, magnesium, kalium en fytochemicaliën.
Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda's zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt. Ander onderzoek toont aan dat mensen die veel pindakaas eten, een minder groot risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol.
Zoals bij elk voedingsmiddel zitten er ook nadelen aan pindakaas. De lekkere smaak van pindakaas komt doordat de pinda's zijn gebrand, of beter gezegd geroosterd. Bij het roosteren van pinda's komt acrylamide vrij (19). Acrylamide is heel ongezond en mogelijk zelfs kankerverwekkend (20, 21, 22).
Pinda's (en dus ook pindakaas) hebben echter een positief effect op ons cholesterol. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol. Dit type is het ongezonde cholesterol en een teveel hiervan kan negatieve effecten hebben op de bloedvaten en bloeddruk.