Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolademelk ruikt of smaakt zuur of klontert.
Langhoudbare producten zoals Chocomel kun je, voor openen, enkele weken tot maanden op kamertemperatuur bewaren. De datum op de verpakking geeft een indicatie van de houdbaarheid van het product. Na openen is het product enkele dagen houdbaar mits het gekoeld wordt bewaard tussen de 5 en 7 graden Celsius.
Officieel kan cacaopoeder maximaal een jaar worden bewaard, maar ervaring leert dat veel ouder poeder ook bruikbaar blijft.
Hoewel je chocolade met suiker- of vetrijp nog gewoon kunt eten, gaat het wel ten koste van de kwaliteit. De structuur van de chocolade verandert, waardoor de smaak achteruit gaat en de chocolade wat korrelig aan voelt. Het is dus belangrijk om chocolade op de juiste manier te bewaren.
Ongeopend kun je Cécémel ongekoeld bewaren. Eens je de verpakking hebt geopend, is Cécémel nog enkele dagen gekoeld houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De chocolademelk ruikt of smaakt zuur of klontert. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Chocomel opwarmen in de magnetron
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet in een mok.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Het lijkt wel schimmel!
Het ontstaat wanneer chocolade te warm wordt en de aanwezige cacaoboter smelt. Als op een later moment de chocolade weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. De vetkristallen zorgen voor die witte waas die je ziet op het oppervlak van de chocolade. Dit noemt men vetrijp of vetbloom.
Wanneer chocola warmer wordt dan 25 graden, begint de cacaoboter uit te treden. Bij het afkoelen kristalliseert deze cacaoboter en vormt het een laagje van vetkristallen. Juist, dit veroorzaakt die witte waas. Dit noem je fatbloom of vetrijp.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Witte rijst en pasta
Rijst, en bij uitbreiding andere droge graanproducten, kan je ook jarenlang in je voorraadkast laten liggen zonder dat het slecht wordt.
Wanneer het op de juiste manier wordt bewaard, kan cacaopoeder maanden tot zelfs jaren meegaan zonder significant kwaliteitsverlies. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft een indicatie van hoe lang het product zijn optimale smaak, textuur en voedingswaarde behoudt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Beschimmeld? Maak je geen zorgen - de chocola is nog altijd prima eetbaar. Hij lijdt alleen aan een kwaal die chocolatiers al jaren kennen: 'vetbloem'. Dat is een onschadelijke witte uitslag die ontstaat als de vetten die in vloeibare vorm in de chocola zitten, aan de oppervlakte komen.
Dit verschijnsel wordt ook wel “bloom”genoemd. De witte waas kan ontstaan zijn door kristallen die aan de oppervlakte ontstaan zijn door het smelten en weer stollen van cacaoboter. Ook de suiker in chocola kan deze witte waas veroorzaken. De smaak zal ook iets minder zijn.
De aluminiumfolie zorgt dat de aroma's van de chocolade optimaal behouden blijven en geeft een luxe uitstraling. ideaal om uw chocolade assortiment op te waarderen passend bij het seizoen.
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Studies hebben aangetoond dat het drinken van warme chocolademelk de gezondheid van je hersenen verbetert en dat je denkvermogen er een boost van krijgt. De flavonoïden in het drankje verbeteren de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen. Hierdoor kun je beter nadenken.
Chocolademelk kun je natuurlijk in een pannetje boven het vuur verwarmen, maar je kunt dit ook doen met een melkopschuimer.