Op nummer één staat het bekende Oreo-koekje, onderdeel van de Amerikaanse multinational Mondelez. Op nummer twee staat ook een koekje van Mondelez: het bij ons minder bekende Chips Ahoy!. De top van populairste koekjes wordt opgemaakt op basis van wereldwijde supermarktverkoopcijfers.
Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries. De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Pâtisserie is de benaming voor Frans gebak en de banketbakkerij waar het wordt verkocht.
Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Chocoladekoekjes zijn een echte alleskunner en behoren tot de populairste koekjes ter wereld. Ze zijn geschikt voor elke gelegenheid.
De alfajor van Fabiana Ocaranza is uitgeroepen tot beste ter wereld. Een prestigieuze prijs voor deze delicatesse die mateloos populair is in Argentinië. Ook onze koningin is dol op deze koekjes. Dagelijks vinden zes miljoen (!)
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Frankrijk heeft een rijke gebaktraditie, waardoor het moeilijk is om slechts één kenmerkend dessert te kiezen. Enkele populaire desserts zijn echter macaron en crème brûlée, evenals éclairs (gebakschelpen gevuld met room) en mille-feuille (gelaagd bladerdeeg met room) .
Karamelsnoepjes. Snoepjes maken, daar zijn ze in Frankrijk goed in. Je zal niet de eerste zijn die met open mond door het gangpad vol zoetigheden dwaalt. Karamelsnoepjes zijn een typisch Franse lekkernij, bijvoorbeeld van het merk Carambar of Caramels d'Isigny.
De mille-feuille is een typisch Frans dessert gemaakt van lagen bladerdeeg en banketbakkersroom. Het staat simpelweg bekend als de mille-feuille, wat 'duizend bladeren' betekent, verwijzend naar de vele lagen.
Enkele typische Franse snacks zijn: Crêpes, galettes, beignets . Baguettesandwiches. Pizza's.
Macarons is een zoete petitfour, bestaand uit twee kleine ronde luchtige koekjes die bij elkaar gehouden worden door een zachte vulling. Deze karakteristieke ronde zoetwaren zijn er in diverse kleuren en smaken. De macarons komen oorspronkelijk uit Frankrijk en worden sinds 1930 in hun huidige vorm gemaakt.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Macarons zijn het populairste koekje in Parijs, maar ze zijn ook populair in de rest van de wereld. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen en in verschillende maten, kleuren en smaken.
Macarons , die soms verwarrend genoeg Franse macarons worden genoemd, zijn delicate sandwichkoekjes gemaakt van meringue en amandelmeel. Ze zijn gevuld met botercrème, jam of ganache en zijn verkrijgbaar in een groot aantal smaken en kleuren.
T65 bloem wordt gebruikt voor het bakken van traditioneel Frans stokbrood, maar is ook geschikt voor het bakken van pannenkoeken, cakes of taarten.