Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Vriezers bij -18°C of lager kunnen bereid voedsel veel langer bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Over het algemeen kun je gerechten tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Voor soepen en stoofschotels kan dit zelfs tot 6 maanden zijn.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
Vlees zoals gehakt of kip uit de vriezer kun je prima gebruiken om een maaltijd mee te bereiden. Door het verhitten gaan eventueel aanwezige schadelijke bacteriën dood. Heb je nog een restje over van deze bereide maaltijd, dan kun je dit veilig invriezen om later te gebruiken.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Zorg ervoor dat je het vlees meteen bereidt na het ontdooien om bacteriegroei te voorkomen. Als het vlees of kip na de bereiding volledig gegaard is, kun je het eventueel opnieuw invriezen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest en dat het in een luchtdichte verpakking wordt bewaard.
Maak je niet druk. Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Invriezen van stoofvlees is een heel effectieve methode om het langer houdbaar te maken. Zo heb je altijd stoofvlees op voorraad zonder dat je uitgebreid hoeft te gaan pruttelen. Bij het invriezen worden echter ook ijskristallen in het vlees gevormd.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen. Ontdooid voedsel mag je niet opnieuw invriezen als het langer dan 1 à 2 uur aan kamertemperatuur werd blootgesteld.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
“Wat dan weer geen goed idee is, is het opnieuw invriezen van restjes van maaltijden. Tijdens de maaltijd zijn er massaal bacteriën uit de omgeving in terechtgekomen. Daardoor neemt het aantal bacteriën toe en is er kans op voedselvergiftiging wanneer het product later wordt ontdooid.”
Volgens de USDA is opnieuw invriezen volkomen veilig, zolang het voedsel in de koelkast is ontdooid. Volgens Dr. Schaffner is dit de meest onfeilbare methode om ziekteverwekkers op afstand te houden.
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
In de vriezer: Voor een langere bewaartijd kun je gebakken kip invriezen. In de vriezer kan gebakken kip tot 4 maanden goed blijven. Vries de kip in luchtdichte zakken of diepvrieszakken in om vriesbrand te voorkomen.
Kun je elke soort gekookte kip invriezen? Nogmaals, het antwoord is ja. Vries gekookte kip in de vorm in waarin je het later wilt eten of in de staat waarin je het zou verwerken in een recept dat je van plan bent te gebruiken.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Kip. Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Als je je kippetje opnieuw wilt verwarmen, zorg er dan voor dat de binnenkant gloeiend heet is.