Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Tomaten zijn een goede bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam te beschermen tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Er zijn 2 probleemgebieden. De eerste is als je problemen hebt met je spijsvertering, en je last hebt van geïrriteerde darmwand. Je kunt hier opeens gevoelig voor worden, zoals je hebt met PDS (een prikkelbaar darmsysteem). De andere is als je last hebt van je gewrichten en reumatische klachten hebt.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Als u te veel tomaten eet, kan dit leiden tot een ophoping van grote hoeveelheden lycopeen in het bloed . Hoewel lycopeen niet schadelijk is, zal het leiden tot een oranje verkleuring van de huid. Deze aandoening kan binnen korte tijd vanzelf verdwijnen. Sommige mensen kunnen een intolerantie of allergie voor tomaten hebben.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Tomaten leveren een goede hoeveelheid vitamine C. Belangrijk voor een sterk immuunsysteem, een elastische huid, gezonde botten en kraakbeen en lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van het schadelijke effect dat roken op de huid heeft.
Tomaten: verhitten
Lycopeen staat bekend als een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Er zijn zelfs tomaten, de San Marzano tomaten, waarvan wetenschappelijk is vastgesteld dat ze het risico op bepaalde kankers en op hart- en vaatziekten verkleinen.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Dit is het gezondste stukje fruit
Het allergezondste stuk fruit is: de tomaat.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Omdat gekneusde en overrijpe tomaten vaak een zachtere textuur hebben, moet u daar rekening mee houden bij het kiezen van de manier waarop u ze gaat bereiden. Maar als u schimmel ziet , is het tijd om de aangetaste tomaten weg te gooien.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Conclusie. Tomaten zijn niet per se slecht voor de nieren, maar mensen met chronische nierziekte moeten hun consumptie van tomaten en andere kaliumrijke voedingsmiddelen in de gaten houden. Voor mensen met gezonde nieren vormen tomaten geen probleem en kunnen ze deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.