In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk.
Vooral bladgroente zijn rauw moeilijk te verteren omdat ons gebit dat niet kan kauwen. Daarom raden we iedereen aan om bladgroente, zoals diverse soorten sla, witloof, kolen enz. op het bord voor het gebruik fijn te snijden en er een oliesausje, vinaigrette of mayonaise aan toe te voegen.
Toch is het aantal gevallen van salmonella veroorzaakt door sla eerder beperkt volgens de Britse Food Standards Agency en blijft het eten van gevogelte de grootste risicofactor. Wie toch met de bacterie besmet raakt, zal vooral af te rekenen krijgen met diarree, buikpijn en koorts.
Toegelaten. Zacht gekookte of gestoofde groenten, andijvie, witloof, wortelen, princessen, snijbonen, fijne groene boontjes, aspergepunten, spinazie, bloemkool, selder, preiwit, tomaten zonder vellen of pitten.
Licht verteerbaar voedsel waar je darmen blij van worden laat je dus ook je focus behouden. Hetzelfde geldt voor algemeen licht verteerbare maaltijden zoals salades. Het kost je lichaam in zijn geheel gewoon minder energie om een salade te verteren dan een vette rundersteak van 400 gram.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Sla bevat een zeer kleine hoeveelheid vezels, waarvan de meeste onoplosbaar zijn. Dit type vezel kan bij sommige mensen IBS-symptomen triggeren of verergeren , hoewel de zeer kleine hoeveelheid in sla dat waarschijnlijk niet zal doen.
In groente sla zitten veel voedingsstoffen en vezels die je maag vullen. En er zitten enzymen in die je maag voorbereiden op het eten dat nog gaat komen. Met sla vooraf zorg je dus voor een goede spijsvertering.
Voedingsmiddelen zoals rauwe groenten, zuivelproducten met veel vet, alcoholische dranken, gefrituurd voedsel in het algemeen en bewerkte voedingsmiddelen moeten worden vermeden , omdat deze de maag irriteren en moeilijker te verteren zijn.
Mechanische vertering door het karnen van deze organen en chemische vertering door de afgifte van enzymen helpt ook bij het afbreken van sla . Echter, cellulose kan niet volledig worden verteerd door ons systeem, en dus hoewel voedingsstoffen uit de sla kunnen worden gehaald, passeert resterende cellulose in de vorm van vezels.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
Is sla gezond? Ja natuurlijk is sla hartstikke gezond, rijk aan vitaminen en mineralen. Sla bevat vitamine A en K en er zitten ook verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Tip 2: kies voor groente met groene bladeren (o.a. spinazie, andijvie en rucola). Hierin zitten veel vezels. Andere licht verteerbare groenten zijn wortelen, asperges en alfalfa. Belangrijk om te vermijden: ui, paprika en prei (lastig om te verteren).
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Health Digest adviseert om dagelijks 85-90 gram sla te eten , maar waarschuwt er alleen voor om het niet dagelijks te eten als je het als je voornaamste voedingsbron beschouwt.
Alle groenten zijn gezond. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen. Maar sla is geen betere keuze dan andere (blad)groenten.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.