Maar Nederland heeft vanaf nu stamppot boerenkool. Dat winterse maaltje is namelijk gekozen tot nationaal gerecht. De verkiezing werd gehouden door het blad Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals erwtensoep, hutspot en kapsalon.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Hollandse Producten
Deze variëren van Nederlandse kaas, tot Goudse stroopwafels en Delfts blauwe relatiegeschenken tot Hollandse klompen en bloembollen.
Stamppot (Nederlands Nationaal Gerecht)
Stroop is een typisch Hollands ingredient dat we vooral schenken over onze pannenkoeken met appel en spek, serveren bij een stukje kaas of onze boterham mee besmeren. Er zijn helaas nog maar weinig stokers in ons land die dit bijzondere product op authentieke wijze maken.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten. Deze authentieke gerechten zijn niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een venster naar de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur.
Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht dat waarschijnlijk zijn oorsprong heeft in de 16e eeuw, toen aardappelen in Nederland werden geïntroduceerd. Ze werden meegebracht uit Zuid-Amerika, waar ze al eeuwen werden verbouwd door de inheemse bevolking.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Friet wordt erg veel geconsumeerd onder de Nederlanders. Uiteraard wordt friet over de hele wereld verkocht, maar bepaalde soorten friet zijn toch wel echt Nederlands. Denk aan friet met pindasaus of frietje oorlog. De combinatie van pindasaus en friet is vrijwel niet te zien in andere landen.
Ieder land - soms iedere regio of zelfs stad - heeft eigen recepten met vaak heel bijzondere sauzen. De nationale saus van Nederland is volgens kenners mayonaise.
Wat denk je van grachtenpanden, koeien, Melkmeisje en Meisje met de parel, Delfts blauw, stroopwafels, (Droste) Chocolade, tulpen (vazen) en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Allemaal typisch Hollands.
Stamppot . Stamppot is een typisch Nederlands gerecht dat de eenvoud en stevigheid van de Nederlandse culinaire tradities belichaamt. Het bestaat uit aardappelpuree gemengd met een of meer groenten, zoals boerenkool, zuurkool of andijvie, vaak geserveerd met een portie rookworst of gehaktballen.
Een typisch Nederlandse lunch is een broodje kaas , ook populair is om er appelstroop overheen te doen. Ontbijten doe je tussen 6 en 8 uur 's ochtends en lunchen doe je tussen 12 en 14 uur 's middags.
Typisch Hollands snoepgoed
Venco, Red Band, Meenk en Klene zijn echt Nederlandse dropfabrikanten. Voor Typisch Hollands worden er speciale suikerwerken gemaakt in eigen doosjes, zoals snoepkussentjes, boterruitjes of kaneelstokjes.
De meeste van deze voedingsmiddelen zijn dan ook vrij recente uitvindingen. Onze voor ouders deden het vooral met eenvoudige gerechten zoals pap, Goudse kaas, snert, pannenkoeken en stamppot. Men at in die tijd als warme avondmaaltijd vooral een AGV'tje, een trio van aardappels, groente en vlees.