Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Wat als je elke dag pindakaas eet? Zoals we hierboven al noemden, is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pindakaas. Als jij elke dag lekker geniet van een boterham met pindakaas en hierbij onder de 20 gram blijft, is er niks aan de hand.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Het eten van 42 gram pinda's of pindakaas bij het ontbijt zorgde er niet alleen voor dat de bloedsuikerspiegel vroeg op de dag daalde , maar de effecten waren ook uren later nog zichtbaar toen de deelnemers een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel hadden na een koolhydraatrijke lunch zonder pinda's of pindakaas.
Alpino pindakaas is een geweldige keuze omdat het gemaakt is van alleen natuurlijke ingrediënten en een laag suikergehalte heeft. Portiecontrole: Hoewel pindakaas gezond is, bevat het veel calorieën en vet. Daarom is portiecontrole essentieel. Streef naar 1-2 eetlepels per portie om pieken in uw bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Aan potten pindakaas wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd. Dat maakt deze varianten minder gezond. Ze staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, de naam zegt het al, bestaat alleen uit gemalen pinda's en staat wel in de Schijf van Vijf.
Toch zit ook in die 100procent-pindakaas nog steeds 5,5 gram suiker per 100 gram oftewel bijna anderhalf suikerklontje (1 suikerklontje is 4 gram suiker). ,,Dat komt omdat pinda's van zichzelf suikers bevatten. Maar het gaat om lage hoeveelheden en suikers hebben niet alleen maar negatieve eigenschappen.
Melk, yoghurt, kwark en kaas kunt u eten en drinken. Bijvoorbeeld elke dag een bakje yoghurt. Kies voor melkproducten waar geen extra suiker in gedaan is. Extra suiker zit bijvoorbeeld in vla.
Neem zo min mogelijk producten met verzadigd vet en transvet en vervang producten met veel verzadigd vet door producten met veel onverzadigd vet. Lees meer over dit advies. Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten.
Als je diabetes hebt, mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Zijn er nadelen aan het eten van pindakaas? Pindakaas is een calorierijk voedsel , dus houd dat in gedachten als u uw calorie-inname in de gaten houdt. Sommige pindakaassoorten kunnen meer toegevoegde suikers, gehydrogeneerde oliën en zout bevatten, dus controleer het etiket nogmaals en kies de optie die het beste bij u past.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Pinda's (en dus ook pindakaas) hebben echter een positief effect op ons cholesterol. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol. Dit type is het ongezonde cholesterol en een teveel hiervan kan negatieve effecten hebben op de bloedvaten en bloeddruk.
Te veel pinda's of pindakaas eten is niet goed. De onverzadigde vetten bevatten namelijk veel calorieën, ook al hebben ze verder een gezonde werking in het lichaam. Als je niet zo veel calorieën verbrandt op een dag, moet je oppassen dat je niet te veel vetrijke producten, zoals pindakaas, neemt.
Skippy's hele lijn natuurlijke spreads is vrij van conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Zoals de meeste pindakaas is deze ook vrij van cholesterol en transvet.
Ja, pindakaas is goed voor je cholesterol. Pindakaas bevat vitamine B3, ook wel bekend als niacine. Een belangrijke als het gaat om je stofwisseling en cholesterol.
Geen enkele pindakaas is geheel suikervrij, pinda's bevatten van nature namelijk zo'n 6% suiker. Wel zijn er pindakazen met en zonder toegevoegde (geraffineerde) suikers.
De Pintola All-Natural Peanut Butter staat bovenaan onze lijst. Het is cholesterolvrij en heeft veel vezels. Het is ongezoete boter en wordt ook gezien als gunstig voor gewichtsverlies.
Het eten van een banaan samen met een bron van onverzadigd vet, zoals amandel- of pindakaas, pistachenoten, zonnebloempitten of walnoten, kan een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel en de smaak van het fruit versterken . Een andere gezonde optie voor mensen met diabetes is om een banaan te combineren met een eiwitbron, zoals Griekse yoghurt.
Mensen met diabetes hebben behoefte aan voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en het gewicht. Pinda's en pindakaas kunnen een krachtige bondgenoot zijn om succes te behalen. Pinda's en pindakaas hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel niet sterk laten stijgen .
Als vuistregel geldt dat diabetische snacks niet meer dan 10-15 gram koolhydraten mogen bevatten. Gebalanceerde snacks zijn onder andere: pindakaascrackers , melk en graham crackers, yoghurt met weinig suiker, ½ kalkoensandwich of kwark en ½ kopje vers fruit.