Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.
Gebruik een eierwekker als hulpmiddel en laat de eieren na het koken meteen schrikken in koud water. Tip: prik een gaatje in de bolle kant van het ei met een eierprikker of naald. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken. Voeg eventueel ook een scheutje azijn toe aan het water.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Het is belangrijk om ze eerst op kamertemperatuur te brengen en ze dan te gebruiken. Als je koude eieren direct in heet water legt om te koken, is de kans groot dat ze barsten. Dit komt doordat de gassen opwarmen en uitzetten in de schaal en de druk vergroten, waardoor ze barsten .
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
De plaatsing van eieren in de koelkast is ook van belang. Door eieren op de binnenste planken te bewaren in plaats van in de deur, kunt u voorkomen dat de eieren verschuiven en barsten .
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Het is duidelijk dat wanneer een externe kracht de schaalsterkte overschrijdt , het ei breekt. Gebarsten eieren kunnen compleet zijn (wanneer zowel de schaal als de schaalmembranen gebroken zijn) of onvolledig (wanneer de schaal gebroken is, maar de schaalmembranen intact blijven).
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Ei in de magnetron: van water tot stoom
Stoom neemt veel meer ruimte in beslag dan water. Deze snelle uitzetting kan de eischaal niet aan en ze knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel; de schil van je ei.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Te hard kraken: Als je te hard kraakt, kan het ei barsten en overal rommel maken.
Hoewel het breken van een ei op de rand van een kom meestal prima werkt, is het een betere methode om het ei stevig op een plat oppervlak te tikken , zoals het aanrecht. De methode met het platte oppervlak heeft veel minder kans op gebroken dooiers of eierschalen die in de kom of pan belanden.
Tik het ei tegen een plat oppervlak, zoals een aanrecht of snijplank . Een hard oppervlak is effectiever voor het creëren van een schone breuk dan de rand van een kom of de zijkant van een kom. Open de scheur met je duimen.
Eiwit stolt sneller in heet, zout water dan in zoet water. Dus een beetje zout in je water kan de rommel minimaliseren als je ei lekt tijdens het koken . Het eiwit stolt wanneer het in het zoute water terechtkomt, waardoor de scheur wordt gedicht zodat het ei geen stroompje eiwit meer uitschiet.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Bacteriën kunnen eieren binnendringen via scheuren in de schaal. Koop nooit gebarsten eieren. Als eieren echter barsten op weg naar huis vanuit de winkel, breek ze dan in een schone container, dek ze goed af, bewaar ze in de koelkast en gebruik ze binnen twee dagen. Als eieren barsten tijdens het hard koken, zijn ze veilig .
Zorg ervoor dat je eieren goed gaart, met zowel het eiwit als de dooier stevig, tot een temperatuur die hoog genoeg is om bacteriën te vernietigen die mogelijk in de dooier of het eiwit zitten. Het enige wat je niet met die gebarsten eieren kunt doen, is ze koken. Ovenschotels, omeletten, roerei, quiche en frittata's zijn allemaal geweldige opties.