De rauwe cacao is onbewerkt en bevat daardoor veel goede voedingsstoffen. De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Wat is gezonder cacao of cacao? Rauwe cacaoproducten worden als gezonder beschouwd dan bewerkte cacao omdat ze meer mineralen en antioxidanten bevatten . Cacaopoeder wordt ook als een gezondere optie beschouwd dan chocoladeproducten die veel suiker bevatten.
Voedingsdeskundige Lynn De Merlier: "Op de vraag of bakken met cacaopoeder gezonder is dan met chocolade, kan ik volmondig 'ja' antwoorden. Cacaopoeder wordt namelijk gezien als een echt superfood. Het bevat – zelfs in kleine hoeveelheden – heel wat vitaminen en mineralen.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Over het algemeen geldt dat als u zich vooral richt op voedingsstoffen en antioxidanten, u voor cacao kiest. Als u echter minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kunt u beter kiezen voor cacaopoeder of pure chocolade .
"Om de gezondheidsvoordelen van cacaopoeder te krijgen, koop je ongezoete cacaopoeder zonder toegevoegde ingrediënten ", zegt Fazio. "Het bevat minder calorieën, minder vet en suiker en meer antioxidanten dan chocoladepoeder. Zorg er wel voor dat je het etiket leest, want daarop staat of het product cacao of chocolade bevat."
Afgezien daarvan kunnen cacao en cacao, vooral in poedervorm, redelijk uitwisselbaar worden gebruikt . U zult misschien merken dat rauwe cacaopoeder een rijkere, meer chocoladeachtige en iets bitterdere smaak heeft, terwijl bewerkte cacaopoeder iets zoeter kan zijn.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Rauwe cacaopoeder wordt gemaakt door het koud persen van ongebrande cacaobonen . Het proces houdt de levende enzymen in de cacao en verwijdert het vet (cacaoboter). Cacao ziet er hetzelfde uit, maar dat is het niet. Cacaopoeder is rauwe cacao die op hoge temperaturen is geroosterd.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
De meest rauwe vorm van chocolade is de cacaoboon, die tijdens de oogst rechtstreeks van de boom wordt gehaald, die wordt gedroogd en gefermenteerd. Zodra de cacao is geroosterd en tot poeder is verwerkt, wordt het cacao of kan het tot chocolade worden verwerkt.
Carobe wordt vaak gebruikt als een gezond alternatief voor cacao in recepten voor chocoladedranken, -taarten en -koekjes vanwege zijn natuurlijke zoetheid en aangename textuur.
Een reep van 100% pure chocolade wordt gemaakt met nul zoetstof en vaak geen ander ingrediënt dan cacaobonen . Sommige bedrijven gebruiken extra cacaoboter of een kleine hoeveelheid plantaardige lecithine om de chocolade in de verfijner glad te maken, maar moeten die chocolade op minimaal 99,75% cacao per volume houden.
Cacaopoeder zit boordevol flavonoïden, waarvan is aangetoond dat ze helpen de bloeddruk te verlagen, de bloedstroom naar uw hersenen en hart te verbeteren en bloedstolsels te voorkomen . De antioxidanten in cacao en cacao kunnen van invloed zijn op hoe uw lichaam reageert op insuline, wat uw kans op diabetes kan verkleinen.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën.
Cacaopercentage in pure chocolade
Wanneer mag je pure chocolade daadwerkelijk 'pure chocolade' noemen? Pure chocolade moet voor minstens 35 procent uit cacao bestaan. Pure chocolade met een cacaopercentage van 35% valt nog in de categorie 'zoet', er bestaat namelijk ook pure chocolade met zelfs 85% of 99% cacao.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Cacao kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Er is geen aanbevolen hoeveelheid cacao die u dagelijks zou moeten consumeren , maar zoals alle voedingsmiddelen is het het beste om het met mate te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.