Water om te koelen Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de watermoleculen bewegen en hoe makkelijker ze verdampen. Elk watermolecuul dat ontsnapt en de lucht in gaat, zorgt voor een plaatselijke afkoeling, omdat de bewegingssnelheid van de achtergebleven moleculen iets vertraagt.
Het water verliest moleculen aan de lucht, en het water verdampt. Bij droge lucht zijn er überhaupt veel minder watermoleculen in de lucht, en hierdoor zijn er veel minder moleculen om terug naar het water te gaan. Het water verdampt dus sneller bij droge lucht.
Voor het beste resultaat gebruikt u een brede, ondiepe pan om snel te kunnen verdampen . Breng de vloeistof aan de kook op middelhoog vuur en kook zonder deksel, waarbij u regelmatig vet of schuim afschept. Houd uw reductie nauwlettend in de gaten als er een kleine hoeveelheid vloeistof nodig is om te beginnen.
Dit is iets wat we uit ervaring weten, zonder dat we het ons realiseren. Als we water koken, duurt het bijvoorbeeld 5 minuten voordat het kookpunt is bereikt. Als we het blijven verwarmen, duurt het nog eens 20 minuten voordat het water helemaal is verdampt (wat goed is, want het geeft ons tijd om onze waterkoker te redden).
Kook je water in een pan met deksel, dan condenseert de waterdamp, valt weer terug in de pan en moet opnieuw verdampen. Logisch dat dit het juiste antwoord lijkt.
Bij zeer droog en zonnig weer verdampt een aanzienlijke hoeveelheid water. Een verdampingsverlies van 1 cm per dag is normaal. Bij droog en winderig weer kan de verdamping oplopen tot 2 cm per dag.
Deglaceer (de pan afblussen) met wijn, bier, bouillon of een scheutje water en laat de aanbaksels oplossen in het vocht, dit door voortdurend schrapen met houten spatel over de bodem van de pan. Kook de vloeistof een beetje in naar de gewenste dikte of maak ze iets dikker door een bindmiddel zoals maïszetmeel.
De constante beweging bouwt energie op die uiteindelijk ervoor zorgt dat water verdampt. Koud water verdampt echter veel langzamer dan wanneer het warm is. Wanneer water warm is, bewegen de moleculen veel sneller, wat leidt tot een snellere verdamping.
Door energie toe te voegen (verwarmen) wordt de verdampingssnelheid verhoogd
Dit is logisch, want bij hogere temperaturen bewegen meer moleculen sneller. De kans is dan ook groter dat een molecuul voldoende energie heeft om zich los te maken van de vloeistof en een gas te worden.
Hoe snel een vloeistof verdampt, hangt af van de temperatuur (de gemiddelde kinetische energie van de moleculen). Maar de verdampingssnelheid hangt ook af van hoe sterk de verbindingen tussen die moleculen zijn. Tot slot zal een vloeistof waarvan de moleculen meer wegen, langzamer verdampen dan een vloeistof waarvan de moleculen minder wegen .
Licht dat op het wateroppervlak valt, waar lucht en water elkaar ontmoeten , kan watermoleculen losmaken en in de lucht laten zweven. Hierdoor ontstaat verdamping, ook al is er geen warmtebron aanwezig.
Kort antwoord. Een deksel zorgt ervoor dat water sneller kookt door warmte vast te houden en warmteverlies door verdamping te voorkomen .
In de waterkringloop vindt verdamping plaats wanneer zonlicht het wateroppervlak verwarmt . De warmte van de zon zorgt ervoor dat de watermoleculen steeds sneller bewegen, totdat ze zo snel bewegen dat ze als gas ontsnappen. Eenmaal verdampt, blijft een molecuul waterdamp ongeveer tien dagen in de lucht.
Effect van temperatuur: Verdamping neemt toe met de stijging van de temperatuur , omdat meer moleculen kinetische energie krijgen om om te zetten in damp. Wanneer het water wordt verwarmd, hebben de watermoleculen de neiging om snel te bewegen. Hierdoor ontsnappen de moleculen sneller.
Zorg dat de deksel erop zit. Want alleen dan komt het water sneller aan de kook. Door de deksel erop te houden blijft de stoom in de ketel of pan. Hierdoor blijft de energie in de pan en komt het water sneller tot een kookpunt.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Water om te koelen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de watermoleculen bewegen en hoe makkelijker ze verdampen. Elk watermolecuul dat ontsnapt en de lucht in gaat, zorgt voor een plaatselijke afkoeling, omdat de bewegingssnelheid van de achtergebleven moleculen iets vertraagt.
Het verwarmen van een vloeistof zorgt ervoor dat de watermoleculen sneller bewegen, waardoor verdamping sneller plaatsvindt. Daarom is er meer verdamping van het papier op het hete water dan op het koudere water.
Onder normale atmosferische omstandigheden duurt het echter ongeveer 1 uur om 1 liter water met een kookpunt van 100 graden Celsius (212 graden Fahrenheit) te verdampen.
Water koken en het dan in luchttemperaturen van -14 graden Fahrenheit of lager gooien, zorgt ervoor dat het water van een vloeistof in een gas verandert. Op de foto hierboven werd water in een pot gekookt en direct naar buiten gebracht om in de lucht van -22 graden Fahrenheit te worden gegooid.
Er wordt gezegd dat water dat bevroren is geweest of al eens eerder gekookt heeft sneller zou koken. Dat klopt niet. Door water te koken of te bevriezen worden opgeloste stoffen zoals zuurstof verwijderd en dat zou een invloed uitoefenen op de kooktemperatuur.
Water kan zelfs verdampen als de lucht erboven kouder is dan het water zelf, hoewel de verdampingssnelheid langzamer zal zijn vergeleken met wanneer de lucht warmer is.
Weg ermee met wetenschap! Laat de overtollige vloeistof verdampen door de substantie aan de kook te brengen of te laten sudderen tot de gewenste consistentie is bereikt . Deze methode is geweldig voor sauzen - inclusief een snelle pansaus die is gemaakt na het koken van een proteïne - en jus die slechts marginaal losser is dan gewenst.
Als de temperatuur, aantal uren zon (575/91 = 6,3), luchtvochtigheid (ook wel relatieve vochtigheid) en de windsnelheid worden ingevuld, vindt u dat er 1,736 mm/dag water verdampt. Dit betekent dat in het totaal aantal dagen 158 mm water verdampt (komt overeen met 3.95 m3*).
We raden het je af! Of het nu om te drinken of om te koken is, het is beter om koud water te gebruiken. Warm water bevordert namelijk de ontbinding en heeft zo een hoger risico om stukjes giftig metaal te bevatten.