Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Door je steak direct na aankoop goed te verpakken en in de koelkast te bewaren, kun je het tot 3-5 dagen vers houden. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is invriezen de beste optie, waarbij de kwaliteit behouden blijft gedurende 6-12 maanden.
Hele stukken rauw rundvlees blijven langer goed dan de gemalen variant. Dit is omdat die laatste is bewerkt en daardoor de houdbaarheid korter is. Biefstuk, braadvlees en karbonades blijven in de koelkast wel drie tot vijf dagen goed. Terwijl je rundergehakt en hamburgervlees binnen een tot twee dagen moet opeten.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
In de koelkast
Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop. Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken en de kerntemperatuur meten voor de juiste garing. Voor een rare biefstuk hou je een temperatuur van 45-50 graden aan. Voor een medium biefstuk hou je een temperatuur van 60 graden aan en voor een well-done biefstuk moet de kerntemperatuur 70 graden zijn.
Ruikt het vlees muf, dan is rauwe consumptie geen goed idee – vers rundvlees heeft een vitale, wat zoete en ijzerachtige geur.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Controleer de kleur
De binnenkant van rauw gehakt kan grijsbruin zijn door een gebrek aan zuurstof. Dit duidt niet op bederf. U moet gehakt echter weggooien als het aan de buitenkant bruin of grijs is geworden, omdat dit aangeeft dat het begint te rotten .
Rauwe biefstuk moet naar rundvlees ruiken en misschien een beetje naar gras of hooi . Als het zuur ruikt, is er een probleem. Het aanraken van de biefstuk is ook een goede indicator. Een slijmerige textuur of plakkerigheid geeft aan dat er bacteriegroei plaatsvindt.
Bewaaradvies: Biefstuk kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de biefstuk langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Als je je duim en middelvinger tegen elkaar houdt, dan komt er al iets meer spanning op. De muis van je hand voelt nu medium. En als je je duim en ringvinger tegen elkaar doet, voelt het als well-done. Nu je weet hoe een goed gebakken biefstuk voelt, kun je jouw biefstukje in de pan controleren.
Dit creëert metmyoglobine, wat ervoor zorgt dat het vlees grijzer wordt dan je opa. Geloof het of niet, deze kleur op zichzelf betekent niet dat het rundvlees bedorven is (hoewel het, aangezien dit proces een paar dagen duurt, toch een goed idee is om je rundvlees te controleren op tekenen van bederf).
Bereid de biefstuk voor
Het vlees moet op kamertemperatuur komen door het minimaal 20 minuten buiten de koeling te bewaren. Bij ontdooien, vlees in verpakking een nacht ontdooien in koelkast of 30 minuten in koud stromend water. Daarna uit de verpakking halen, deppen en op kamertemperatuur laten komen.
Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk. Dep de biefstuk eerst droog met een stuk keukenrol. Daarna is het tijd voor zout en peper.
Biefstuk is vaak nog prima te eten tot 3-5 dagen na deze datum, hoewel de kwaliteit na verloop van tijd afneemt . Ingepakt: Slagers vermelden soms deze verpakkingsdatum, waarop staat wanneer de rauwe biefstuk is ingepakt. Eet of vries biefstuk binnen 3-5 dagen in voor optimale versheid. Te gebruiken tot: Deze aanbevolen datum is bedoeld om de beste kwaliteit te garanderen.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Kan het vlees na het bereiden opnieuw worden opgewarmd? Ja, dat kan. Let er met steaks wel op dat ze niet uitdrogen. Opwarmen kan bijvoorbeeld door ze 10-12 minuten op een gesloten barbecue te leggen of in de oven te verwarmen op 80 °C.