Eén van de meest gehoorde klachten bij sperziebonen is bruinverkleuring. Het vermoeden is dat bruinverkleuring het gevolg is van dood celweefsel. De cellen sterven vervroegd door in contact te komen met vrij water. Dit water kan het gevolg zijn van neerslag tijdens de oogst of condensvorming in de keten.
Hoe bewaar je sperziebonen? Sperziebonen zijn 3-5 dagen op een koele plaats of 1-2 dagen in de koelkast houdbaar. Sperziebonen kunnen bruine plekken krijgen en bederven als ze te koud worden bewaard.
Was de boontjes goed en verwijder de puntjes. Je kan ze eventueel in tweeën breken en in water aan de kook brengen. Laat de boontjes na het koken schrikken met ijskoud water. Zo stop je het kookproces en de boontjes behouden hun frisse groene kleur.
De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen. Sperziebonen kun je beter niet rauw eten.
Houd sperziebonen uit de buurt van fruit en groenten zoals appels, perziken en avocado's , die ethyleen produceren. Ethyleen is een gas dat ervoor kan zorgen dat andere producten sneller rijpen. In het geval van sperziebonen verliezen ze hun kleur en worden ze sneller bruin.
Zodra het water kookt, voeg je de bonen toe en kook je ze twee tot drie minuten. Terwijl de bonen koken, vul je een grote kom met koud water en ijs. Zodra de bonen klaar zijn met koken, doe je ze meteen in het ijsbad om het kookproces te stoppen en hun felgroene kleur te behouden.
Reactie van expert. Uw sperziebonen zien er goed uit. Het bruin dat u ziet, zijn de vage rode pigmenten (anthocyanen) die in kleine hoeveelheden aanwezig zijn in sommige soorten sperziebonen . In blik hebben deze pigmenten de neiging om er bruin uit te zien.
Kijk eerst naar de kleur van je rauwe sperziebonen. Ze zouden een levendige groene kleur moeten hebben, dus als ze die felle kleur verloren hebben, is dat een slecht teken. Een paar bruine vlekken hier en daar zijn een goede indicator dat ze aan het verouderen zijn, maar ze zouden nog steeds veilig moeten zijn om te eten .
Bacteriële bruine vlekken op bonen worden veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas syringae pathovar (pv.) syringae (Pss) . Pss heeft een zeer breed gastheerbereik en kan op veel verschillende plantensoorten groeien. Er zijn verschillende stammen van de bacterie en alleen gespecialiseerde stammen veroorzaken ziektes op bonen.
De bonen zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
Voeg een flinke snuf zout toe, voeg dan 1 pond bijgesneden sperziebonen toe aan de pan en kook tot ze knapperig-mals zijn, ongeveer 5-7 minuten . (Als je haricots verts gebruikt, kook ze dan 3-5 minuten.) De geblancheerde bonen moeten knapperig zijn en je moet er een kunnen doorbijten zonder dat je ze hoort piepen.
" Bewaar ongewassen verse bonenpeulen in een plastic zak in de groentelade van de koelkast . Hele bonen die op deze manier worden bewaard, blijven ongeveer zeven dagen goed", zegt ze. Als u van plan bent ze te gebruiken in een volgende maaltijd, was ze dan onder stromend water. Verwijder beide uiteinden van de bonen door ze af te breken of door ze met een mes te snijden.
Ze doen dat omdat ze stoffen bevatten die proanthocyanidinen worden genoemd. Deze moleculen dragen niet bij aan de gebruikelijke bruinkleuring van fruit, maar vallen tijdens het koken uiteen in anthocyanen. Dit zijn de pigmenten die de meeste soorten fruit en groenten rood kleuren.
Groene bonen kunnen bruin worden na het stomen als ze te gaar zijn of als ze te lang aan de lucht worden blootgesteld . Om dit te voorkomen, kunt u de gestoomde groene bonen direct in een ijsbad doen om het kookproces te stoppen en hun levendige groene kleur te behouden.
Stikstofgebrek Komt voor na een koude periode bij vroege bonen. Steile groei met klein, vaalgroen tot geel blad. Komt vooral voor op zeer lichte zandgrond, koude grond en zware klei.
Vlak voor en tijdens de oogst kan de boon geen regen verdragen. Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk.
Een van de problemen waar u mee te maken krijgt, is dat u geen bonen mag eten die roest vertonen . Als de roest voldoende is gevorderd, kunnen andere schadelijke organismen de bonen zijn binnengedrongen. Het probleem is dat bonen geïnfecteerd kunnen zijn door de roest, maar nog geen zichtbare tekenen van de infectie vertonen.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
Die zwarte verkleuring is oxidatie . Je kunt er niets aan doen, tenzij je ze vacuüm verpakt of de O2 vervangt met NO2.
Wanneer het water kookt, doe je de schoongemaakte bonen in de pan. Kook ze 2 minuten, tot ze knapperig-mals en levendig groen zijn.
En het proces van het snel verbranden van de groenten in kokend water en ze vervolgens te laten schrikken in ijswater om het kookproces te stoppen, is een must voor het invriezen. De bonen zullen net zo smaakvol smaken als toen ze vers waren en een heldergroene kleur behouden met de perfecte textuur.
Groene bonen kunnen bruin worden als ze gekookt worden door een natuurlijke enzymatische reactie en een afbraak van pigmenten in de bonen . Dit is wat er gebeurt: Enzymatische bruining: Groene bonen bevatten, net als veel fruit en groenten, enzymen zoals polyfenoloxidase.
Het zetmeel bezinkt uit het voedsel tijdens het inblikken . Ten tweede kunnen mineralen in hard water een troebel uiterlijk geven. Ten derde, gebruik keukenzout in plaats van inmaakzout. Keukenzout bevat antiklontermiddelen die troebelheid kunnen veroorzaken.
Het is waarschijnlijk dat de oranje kleur de natuurlijke kleur is van de ontwikkelde bonen . Weet je nog hoe de bonenzaden eruit zagen toen je ze plantte? Groene bonen worden meestal geplukt als de peulen jong zijn en de bonen zelf nog maar net zijn begonnen met vormen. Op dat moment zijn ze meestal lichtgroen.