Aardbeienplanten gaan niet eeuwig mee, na 2 tot 3 jaar zijn ze aan vervanging toe want de oogst neemt af en de opbrengst wordt steeds kleiner.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
3 jaar voor de beste oogst van aardbeien
Aardbeien zijn winterharde vaste planten. Voor de beste oogst houd je aardbeien ongeveer 3 jaar aan en vervang je ze daarna door nieuwe planten (die je heel gemakkelijk zelf uit de uitlopers kunt vermeerderen).
dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest. is die mogelijkheid er niet, zorg dan in ieder geval dat de kluit niet uitdroogt. planten niet snoeien voor de winter!
Aardbeien zijn meerjarige vaste planten en van de heerlijk smakende vruchten van de doordragers kun je dus extra lang genieten. Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten zorgt.
Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.
Voor grote vruchten dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Verwijder het stro eind maart, of zodra de sneeuw smelt , en laat de rijenhoezen zitten. Rijenhoezen kunnen ook alleen in het vroege voorjaar worden aangebracht. Mulch moet zoals gebruikelijk in de herfst worden aangebracht, maar moet vroeg in het voorjaar worden verwijderd (eind maart of begin april) en onmiddellijk worden gevolgd door het aanbrengen van de rijenhoezen.
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
A: Je kunt houtsnippersmulch tussen aardbeien gebruiken . Breng compost direct over de houtsnippersmulch aan en giet het in de grond tijdens het bemesten. Je zult de mulch na twee of drie jaar moeten verwijderen wanneer je de oude volwassen planten eruit trekt en herplant met nieuwe.
De aardbeien plant heeft ook zo af en toe wat extra voeding nodig. Je kunt het beste in het vroege voorjaar de plant bemesten. Gebruik hiervoor natuurlijke meststof, maar geef niet te veel. Geef na het mesten meteen water zodat de mest goed wordt opgenomen.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
In een pot
Zorg voor een goede drainage door onderaan de pot een laag DCM Hydrokorrels aan te brengen. Aardbeien houden immers niet van natte voeten. Plant 3 – 5 aardbeiplanten in de pot. Geef voldoende water en regelmatig DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit voor een hogere opbrengst en lekkere zoete aardbeien.
Uitloper uitplanten
Bij enkele planten groeien de uitlopers niet enkel op de stam van de moederplant, maar ook direct naast de stam in de grond. In dit geval kan je de kleine plantjes direct in een nieuwe pot planten omdat het best mogelijk is dat ze al wortels hebben gevormd.
Aardbeienplanten doen het drie jaar goed: daarna wordt de oogst drastisch minder en kan je de planten beter weggooien. Als laatste stortte ik een flinke kruiwagen compost in de bak en verdeelde die tussen de planten. Daarna legde ik het raster er weer bovenop en zette de mooiste nieuwe plantjes in de open vakken.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal (let op: geen mest toevoegen bij het planten van de aardbeienplanten).