Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
De bekendste manier van een ei scheiden is met de eierschaal zelf. Breek het ei boven een kommetje en verplaats de eidooier over en weer tussen de twee helften van de eierschaal, terwijl het eiwit in het kommetje eronder druipt. Ga door met het heen en weer verplaatsen van de eidooier tot al het eiwit gescheiden is.
In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.
Het ei laten schrikken
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten 'schrikken'. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
IJsbadje. Schep je eitjes uit het kokend water en leg ze rechtstreeks in ijskoud water. Dat stopt het kookproces én zorgt ervoor dat het eiwit niet aan de schelp gaat plakken.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Het is de bedoeling dat je het open kraakt, maar niet meteen breekt. Met je duim en vingers maak je nu een soort draaibeweging. Duw je duim naar voor en je vingers naar achter om het ei te openen.
Door de spitse kant naar beneden te zetten blijft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar. Gemiddeld eten Nederlanders zo'n 195 eieren per persoon per jaar.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Eieren in het algemeen
Hardgekookte eieren kunnen moeilijk te pellen zijn als ze erg vers zijn. Dit komt doordat een ei van binnen krimpt tijdens opslag, waardoor het binnenste membraan van de binnenkant van de schaal wordt weggetrokken . Om deze reden zal een hardgekookt ei gemakkelijker te pellen zijn als het 1 of 2 weken is bewaard voordat het wordt gekookt.
Dit is waarom dat belangrijk is: Verse kippeneieren hebben een pH-waarde aan de lage kant, die gedurende meerdere dagen toeneemt naarmate de eieren in de koelkast blijven. De hogere pH van oudere eieren zorgt ervoor dat het eiwit zich van het binnenste schaalmembraan scheidt , waardoor ze gemakkelijker te pellen zijn.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Des te verser het ei, des te lastiger te pellen
Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit. Na enkele dagen komt daar meer ruimte tussen en laat het ei makkelijker los van de schaal.
Haal de eieren een half uur voor het koken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Prik met een eierprikker of naald een gaatje in de bolle kant van het ei. Zo voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Laat de eieren 10 minuten of langer in het ijsbad liggen, zodat ze helemaal afkoelen en makkelijk te pellen zijn (u kunt ze ook onder stromend koud water houden, maar zonder de koude schok van het ijsbad kan het pellen lastiger zijn, vooral als uw eieren net zo vers van de boerderij zijn als de onze).
Koel eieren snel af in een ijsbad
Het is belangrijk om je net gekookte eieren te laten schrikken door ze onder te dompelen in een kom met ijswater. Door de snelle afkoeling van de hardgekookte eieren krimpen de eiwitten, waardoor ze loskomen van het membraan. Als je ze ongeveer 15 minuten laat afkoelen, is het pellen veel gemakkelijker .
Dit zijn de grootste boosdoeners: de eieren worden in koud water gelegd (dit kan ervoor zorgen dat het eiwit in het eiwit steviger aan de schaal blijft plakken). Breng in plaats daarvan het water aan de kook voordat u de eieren toevoegt. Onthoud, warme start, geen koude start.
Door de eieren en het water in de container te doen en deze een minuut of twee flink te schudden , zullen de eieren zichzelf pellen. De actie zorgt ervoor dat ze tegen elkaar aan knallen, waardoor hun schalen kapot gaan, die vervolgens door het water worden weggespoeld.