Suiker kan ontstekingen in je lichaam veroorzaken en verzwakt je witte bloedcellen. En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Die bewerkte snacks en maaltijden zitten vaak bomvol suiker, vet en zout, wat niet echt goed is voor je lichaam en je immuunsysteem. Lahuis: 'Kies daarom liever voor verse, natuurlijke opties zoals groenten, fruit, volkoren granen en mager vlees.
Volgens de onderzoekers kan het eten van chocolade een kalmerend effect hebben op het hoesten. Onderzoekers van het Imperial College in Londen, toonden eerder aan dat de stof theobromine – een alkaloïde in cacao – beter hoest onderdrukt dan codeïne. Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in hoestdranken.
Chocolade eten!
Je hebt nu een goed excuus om jezelf tegoed te doen aan chocolade. 'Kuch-expert' professor Alyn Morice van de Hull University beweert dat cacao de keel prima kan verzachten. Chocolademelk helpt dan weer niet; de chocoladereep in je keukenkastje mag je nu dus met een gerust hart opeten.
Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Snacks met suiker
En juist die witte bloedcellen zijn belangrijk bij het bestrijden van die ontstekingen. Je bent ziek en wilt jezelf daarom misschien trakteren op comfortfood zoals chocola, koekjes en snoep, maar dit kun je dus beter niet doen. Ook dranken met toegevoegde suikers zijn af te raden.
Manieren om (ochtend)misselijkheid te voorkomen.
Voorkomen is de beste manier om met ochtendmisselijkheid om te gaan. Leg wat droge crackers of zelfs een stukje chocolade op je nachtkastje klaar. Je kunt dit eten op het moment dat je wakker wordt en zo je bloedsuikerspiegel verhogen voordat je opstaat.
Chocolade heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en bevat vetten die de keel smeren. Hierdoor is het een geweldig huismiddeltje tegen keelpijn .
Door de structuur en droogheid van het snoepgoed blijft het in de keel plakken. Daardoor worden zenuwuiteinden afgedekt met een laagje cacao en andere hoest-onderdrukkende bestanddelen die in chocolade zitten. Dit betekent dus dat de zenuwen niet meer worden geprikkeld en een hoestbui uit blijft.
Vermijd voedingsmiddelen die erg zoet, erg zuur, erg zout of gekruid zijn, zoals: Scherpe kruiden en specerijen, zoals peper, kerrie, paprikapoeder,sambal, mosterd en knoflook. Groene kruiden zijn niet hinderlijk. Fruit of vruchtensap, vooral sinaasappel(sap), grapefruit(sap) en ander citrusfruit kan te scherp zijn.
Pure chocolade en aardbeien
Ze klinken misschien als onwaarschijnlijke redders, maar samen kunnen ze daadwerkelijk helpen griep af te weren. Chocolade bevat een stof genaamd theobromine, die helpt griepsymptomen te verlichten . Aardbeien zitten ook boordevol vitamine C en E, die kunnen helpen je immuunsysteem te versterken.
Het onderzoek geeft aan dat hoestdrank met cacao het meest behulpzaam is , maar totdat dat beschikbaar is, probeer dan langzaam op een stukje pure chocolade van goede kwaliteit te zuigen. Hierdoor kan het heerlijke snoepgoed uw keel bedekken en krijgt u snel verlichting van de hoest.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Als je ziek bent verbruikt het lichaam meer energie en voedingsstoffen dan wanneer je gezond bent. Extra redenen waardoor je vaak ook minder kunt eten zijn: minder eetlust, misselijkheid, pijnklachten, smaakverlies, vermoeidheid, benauwdheid en emoties (zoals verdriet).
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Vermijd voedingsmiddelen die slijmvormend kunnen werken zoals chocolademelk, vla en chocolade. Vervang zoete door zure zuivelproducten; zij veroorzaken minder slijmvorming. Voorbeelden zijn karnemelk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde.
De nadelen
De meeste chocolade bevat veel suiker, wat kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en andere gezondheidsproblemen. Het is dus wel belangrijk dat wanneer je chocolade eet, je zorgt dat je de tanden goed poetst en niet te veel eet.
Chocolade eten
'Kuchexpert' professor Alyn Morice van de Hull University beweert namelijk dat cacao je keel verzacht. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het tegendeel ook niet, dus maak daar voorlopig gretig gebruik van!
Er is niet veel onderzoek beschikbaar om te ondersteunen of je wel of niet pindakaas moet eten als je ziek bent met een zere keel . Het kan echter prima zijn in kleine hoeveelheden wanneer het wordt toegevoegd met andere ingrediënten, zoals in een smoothie.
Hallo, als je vraag gaat over het eten van rijst, voel je dan vrij om het te eten. Het heeft niets te maken met verkoudheid en hoest . Als je om 17:00 uur luncht, zorg er dan voor dat je je tijden verandert naar de middag in plaats van de avond. Je kunt ook 's avonds rijst eten als er geen andere onderliggende problemen zijn.
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Cafeïnehoudende dranken: koffie, zwarte thee en frisdrank kunnen je nog meer uitdrogen. Frisdrank bevat bovendien veel suiker. Harde crackers en krokante chips kunnen hoest en keelpijn verergeren. Bewerkte voedingsmiddelen: hoe meer bewerkt voedsel is, hoe minder voedingsstoffen je binnenkrijgt.
Van nature zit er in chocolade theobromine. Deze stof vermindert de symptomen van zowel acute als chronische hoest.
Kies voor makkelijk te verteren voedsel, zoals bouillon, zacht fruit, gekookte groente of havermout. Het is bovendien belangrijk om goed te blijven drinken, zeker als je koorts hebt. Thee met honing of gember zijn fijn voor je keel. Gember werkt ontstekingsremmend en helpt tegen misselijkheid.