Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Voedsel dat je beter kunt weggooien als het is beschimmeld: yoghurt en pesto. Er zijn ook voedingsmiddelen die Anderson zou weggooien als ze beschimmeld zijn, zoals yoghurt, zure room en zachte kaas. Onder de zichtbare laag schimmel zit vocht, waar ook nog wat kan groeien.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Kwark is een zachte niet-gerijpte kaas met een verfrissende melkzuursmaak. Het is ontstaan in Duitsland maar wordt steeds populairder in de rest van Europa. Kwark wordt ge- maakt uit gepasteuriseerde magere melk die is geënt met Streptococcus lactis en S. cremoris.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Wat zou er gebeuren als je per ongeluk schimmel in yoghurt eet? "De meeste mensen scheiden het gewoon uit; ze merken er niets van," zegt David Heber, hoogleraar aan de UCLA Department of Medicine. " Je kunt last krijgen van maag- en darmklachten zoals misselijkheid en diarree, maar dat is van voorbijgaande aard ."
Acremonium – deze schimmel heeft weinig tot geen effect op mensen, tenzij hun immuunsysteem op de een of andere manier verzwakt is. Het is een schimmel die langzamer groeit en ongeveer vijf dagen nodig heeft om zich te ontwikkelen. Het ziet er leerachtig uit naarmate het ouder wordt. Het kan er niet alleen oranje uitzien, maar ook grijs of roze van kleur zijn.
Zwarte schimmel groeit goed in vochtige omgevingen en kan symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen en ademhalingsproblemen. Je moet de oorzaken van zwarte schimmel aanpakken en effectieve oplossingen vinden om schimmelgroei te voorkomen en de gezondheid van bewoners te beschermen.
Als schimmel op uw eten zit en u eet het op, kunt u hier last van krijgen. Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Wat wel scheelt, is dat het drinken van water uit een beschimmelde drinkfles op zich geen kwaad kan. 'De meeste soorten schimmels zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is goed in het afvoeren van deze ziekteverwekkers,' legt de immunoloog uit. Maar ranzig, dat is het wel. En zo smaakt het ook.
Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid
Wanneer je deze stoffen regelmatig inademt kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan allergische reacties, keelpijn, vermoeidheid of je kunt er zelfs misselijk van worden.
Zuivelproducten zoals yoghurt bestaan voor een groot gedeelte uit schimmels die gewoon te eten zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen bederven. Yoghurt, kaas, melk en room moeten absoluut worden weggegooid als u hier schimmel op vindt.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Beschimmelde yoghurt moet worden weggegooid ; zelfs een vlek op het deksel betekent dat er meer slechte bacteriën in uw yoghurt terechtkomen.” Onze Extension-voedselveiligheidsspecialist is het daarmee eens!
Schimmel kan zich op verschillende manieren manifesteren, bijvoorbeeld met een harig of pluizig uiterlijk of poreus, zoals een spons .
Voedsel dat beschimmeld is, kan ook onzichtbare bacteriën bevatten die samen met de schimmel groeien. Ja, sommige schimmels veroorzaken allergische reacties en ademhalingsproblemen . En een paar schimmels produceren onder de juiste omstandigheden "mycotoxinen", giftige stoffen die u ziek kunnen maken.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
Als je langdurig wordt blootgesteld aan schimmelsporen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergische reacties, astma, luchtweginfecties en irritatie van de huid, ogen en keel. Mensen met een zwak immuunsysteem, zoals ouderen en jonge kinderen, lopen een groter risico op schimmelgerelateerde ziekten.
Bedorven yoghurt kan relatief onschadelijk zijn, een onaangename zure smaak omdat de goede bacteriën erin langzaam lactose blijven fermenteren tot melkzuur. Maar bederf kan yoghurt ook onveilig maken om te eten. Als er schadelijke microben aanwezig zijn, kunnen ze langzaam groeien in yoghurt, wat voedselgerelateerde ziekten kan veroorzaken als ze worden ingenomen .
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas. De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant. Door de schimmel ruim weg te snijden (1 cm) kan de rest van de kaas nog gebruikt worden.
Het eten van bedorven beef jerky kan leiden tot voedselvergiftiging , omdat de bacteriën die het bederven veroorzaken, kunnen worden overgebracht naar uw spijsverteringsstelsel. Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts en buikpijn. In ernstige gevallen kan voedselvergiftiging uitdroging en orgaanschade veroorzaken als het niet wordt behandeld.