Tomaten: verhitten
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Dankzij de hoge waarden van vitaminen en mineralen hebben kruisbloemige groenten een sterk ontstekingsremmend effect. Spruitjes zijn ook kruisbloemige groenten.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Er zijn 2 probleemgebieden. De eerste is als je problemen hebt met je spijsvertering, en je last hebt van geïrriteerde darmwand. Je kunt hier opeens gevoelig voor worden, zoals je hebt met PDS (een prikkelbaar darmsysteem). De andere is als je last hebt van je gewrichten en reumatische klachten hebt.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Vanwege de kalium zijn snoeptomaatjes gezond voor het op peil houden van de bloeddruk, de werking van de spieren en de geleiding van het zenuwstelsel. Waar zijn tomaten nog meer goed voor? Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Sommige mensen denken dat het eten van voedsel uit de nachtschadefamilie, ook wel bekend als nachtschadegroenten, hun artritis kan verergeren. Maar onderzoek heeft aangetoond dat er geen verband is tussen ontsteking en nachtschadegroenten . Voorbeelden van nachtschadegroenten zijn: Tomaten.
Lycopeen is een antioxidant: het bestrijdt moleculen die vrije radicalen worden genoemd en die uw cellen kunnen beschadigen en uw immuunsysteem kunnen aantasten. Daarom kunnen voedingsmiddelen met veel lycopeen, zoals tomaten, de kans op long-, maag- of prostaatkanker verkleinen .
Samenvatting. Tomaten zijn een voedzame vrucht, waarvan de meeste gezondheidsvoordelen afkomstig zijn van antioxidanten zoals lycopeen, bètacaroteen en vitamine C. Hoewel tomatenallergieën zeldzaam zijn, kunnen sommige mensen ze niet verdragen vanwege gevoeligheden of zure reflux.
Omdat gekneusde en overrijpe tomaten vaak een zachtere textuur hebben, moet u daar rekening mee houden bij het kiezen van de manier waarop u ze gaat bereiden. Maar als u schimmel ziet , is het tijd om de aangetaste tomaten weg te gooien.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Bij artrose neemt het kraakbeen af, maar de oorzaak van deze aandoening is nog steeds onduidelijk.
Urinezuur is een afbraakproduct van purines; dat zijn eiwitten die vrijkomen tijdens het natuurlijk proces van de afbraak en opbouw van cellen in ons lichaam. Zure voeding, zoals yoghurt, tomaten of citrusvruchten veroorzaken de aandoening niet.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.