Ontpit de pruimen: snijd de pruimen door midden haal de pit eruit. Doe de halve pruimen in een afgesloten diepvrieszak. Ingevroren pruimen zijn tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Verwijder de pit bij vruchten zoals abrikozen, nectarines en pruimen en snijd het fruit in stukjes. Laat de stukjes los van elkaar invriezen in een grote bak of op een plaat in de vriezer, zodat er niet één grote klont ontstaat. Vervolgens kan je de stukjes in een passend vershoudbakje in de vriezer bewaren.
Je kunt pruimen het beste op de fruitschaal bewaren. Ze rijpen dan nog wat na. Na aankoop zijn ze meestal zo'n 5-6 dagen houdbaar. Rijpe pruimen bewaar je bij voorkeur wel in de koelkast.
Het is ook mogelijk om je zelfgemaakte pruimenjam in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het op deze manier tot 3 maanden houdbaar. Als je ondanks de kortere houdbaarheid (vergeleken met het bewaren in gesteriliseerde potten) toch kiest voor invriezen, kan het handig zijn om de jam in kleine porties in te vriezen.
Pruimen invriezen
Was en droog de pruimen voorzichtig, snijd ze vervolgens doormidden om de pitten te verwijderen. Vanaf hier kun je ze heel invriezen of ze eerst in plakjes snijden, wat ze makkelijker te gebruiken maakt. Leg je pruimenschijfjes op een bakplaat en doe ze in de vriezer.
Pruimen zijn overrijp als ze te sappig worden om uit het vuistje op te eten. Verwerk ze dan liever tot confituur of compote of in een zomerzoet dessert. Je kan ook limonade van (rijpe) pruimen maken of pruimenlikeur. Om likeur te maken, was, ontpit en halveer je een kilo pruimen.
Jam bewaren
Als je jam bestaat uit 40% fruit en 60% suiker, is het onbeperkt houdbaar. Suiker werkt namelijk als een conserveermiddel.
De B-vitamines ondersteunen je energiestofwisseling en kalium helpt een normale bloeddruk in stand te houden. Aangezien gedroogde pruimen van nature ook redelijk veel suikers bevatten, kun je het beste zo'n 2 tot 3 gedroogde pruimen per dag aanhouden.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Pruimen kunt u gewoon zo eten, met schil en al. Let wel op de pit die in het midden zit. Maar de vrucht kan ook in veel verschillende soorten gerechten verwerkt worden.
2. Bewaar onrijpe pruimen op kamertemperatuur . Pruimen die stevig aanvoelen, bereiken hun maximale rijpheid binnen een paar dagen als ze op kamertemperatuur worden bewaard. Zorg er wel voor dat ze uit de buurt van intens, direct zonlicht worden gehouden, anders gaan ze van onrijp naar rot.
Leg ze ongeveer twee tot drie uur in de vriezer totdat ze bevroren zijn . Deze stap voorkomt dat je pruimen aan elkaar plakken als een kluit als ze bevriezen. Doe ze in een diepvrieszak of -container. Sluit ze goed af en doe ze terug in de vriezer.
De prijs is gemiddeld vanaf € 2,50 per kilo.
Het is zeker mogelijk om jam te maken van bevroren pruimen . Vries de pruimen in als ze in het seizoen zijn en gebruik ze tot 6 maanden daarna. Het is een goed idee om pruimen te ontpitten voordat u ze in de vriezer legt, omdat ze vrij zacht worden als ze ontdooien, waardoor het moeilijk is om de pit erna te verwijderen.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
bevroren fruit kun je ongeveer 3-4 maanden in de diepvries bewaren. vries fruit dat je hebt laten ontdooien, niet weer in maar gebruik het meteen. plak een etiketje met de datum op het zakje/bakje met fruit. gebruik ziplock zakjes of plastic bakjes om het fruit in in te vriezen in plaats van boterhamzakjes.
De belangrijkste reden hiervoor is dat ze zeer rijk zijn aan vezels. Hierdoor hebben gedroogde pruimen een laxiderende werking en zijn ze aan te raden voor iedereen die problemen heeft met de stoelgang. Ze hebben een positief effect op de werking van je darmen en gaan daardoor verstopping of een opgezette buik tegen.
Pruimen zijn voedzame vruchten en bevatten veel vezels. Vezels helpen je spijsvertering gezond te houden. Aangezien pruimen redelijk klein zijn, kun je 3 pruimen rekenen als één portie fruit. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit te eten per dag.
Gedroogde pruimen zijn dus gezond, maar bevatten ook best veel suikers! Door het drogen is het vocht verdwenen, maar komen er wel fruitsuikers vrij. Om deze reden smaken gedroogde pruimen dan ook zoeter dan verse pruimen. Het advies is om zo'n drie pruimen per dag te eten.
Ook wordt aangeraden om andere soorten fruit en groenten te eten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bessen, pruimen, rozijnen en pruimen . Deze kunnen een vergelijkbaar effect hebben en helpen de oxidatieve stress tegen te gaan die wordt veroorzaakt door slaapstoornissen .
Hoewel er geen direct bewijs is dat pruimen specifiek cholesterol verlagen , kan hun vezelgehalte indirect cholesterol verlagen. Oplosbare vezels, die in fruit zoals pruimen zitten, helpen om LDL (slechte) cholesterol te verlagen door zich in het spijsverteringskanaal aan cholesterol te binden en het uit het lichaam te verwijderen.
Pruimen zitten boordevol vezels, die helpen om een bloedsuikerspiegelpiek te vertragen nadat je koolhydraten hebt gegeten . Ze kunnen ook de productie van adiponectine in je lichaam stimuleren, een hormoon dat helpt om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Botgezondheid. Sommige onderzoeken tonen aan dat pruimen (gedroogde pruimen) kunnen helpen om botverlies te verminderen en het zelfs te behouden.
Ontpit de pruimen: snijd de pruimen door midden haal de pit eruit. Doe de halve pruimen in een afgesloten diepvrieszak. Ingevroren pruimen zijn tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Te veel pruimen ineens rijp aan je boom? Verwerk ze dan tot moes: die kun je invriezen om er later confituur of chutney mee te maken. Pel de pruimen (zoals je dat met een tomaat zou doen, in kokend water) en verwijder de steen.
Pruimen kunnen worden ontpit door ze doormidden te snijden en de pit te verwijderen. In tegenstelling tot andere soorten steenfruit zijn mirabelpruimen relatief makkelijk te ontpitten. Voor grotere hoeveelheden is een pruimenontpitter aan te raden. Het apparaat boort moeiteloos grote hoeveelheden fruit uit.