Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging. Deze zijn te vinden in groenten en volkoren producten.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje).
Het verteren van vlees duurt tussen 24-28 uur, afhankelijk van de verschillende soorten vlees. Goed kauwen kan helpen bij de spijsvertering, omdat u het voedsel in kleinere stukjes verdeelt, die ons lichaam gemakkelijker kan verwerken dan grotere brokken.
Vlees magere vleessoorten (zoals mager rundvlees, mager rundergehakt, magere runderlap, bieflap, tartaar, rosbief, magere hamlap, fricandeau), mager kalfs-, lams- en paardenvlees, konijn, haas, kip en kalkoen zonder vel, lamsvlees.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging.
WASHINGTON - Het eten van kip zou wel eens goed kunnen zijn voor de darmen. Dat stelt althans een Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology.
Milde producten zoals rijst, aardappelen of toast. Als je buikpijn hebt die wordt veroorzaakt door een virus of als je constant naar het toilet moet, kun je het beste milde producten zoals rijst, aardappelen en toast eten. Deze producten verzwaren je maag namelijk niet als deze wat gevoelig is.
Je kunt dan het beste kiezen voor: broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg. warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis.
Kip is over het algemeen makkelijk te verteren . Het bevat ook geen vezels, waardoor het een goede keuze is voor mensen met spijsverteringsproblemen, zoals PDS. Gebakken of gegrilde kip zonder vel is een gezonde optie, omdat het het minste vet bevat.
De kippendij, waarvan werd gemeld dat deze meer langzame spiervezels bevat dan de borst, vertoonde een snellere en betere eiwitvertering in het spijsverteringsmodel van ouderen, wat resulteerde in een hogere in-vitro-eiwitverteerbaarheid .
Verwerkt vlees
Dit omvat vlees dat gerookt, gepekeld, gezouten of gedroogd is. Hoewel dit vlees heerlijk en handig kan zijn, kan het ook zwaar zijn voor het spijsverteringsstelsel. Het bevat veel verzadigd vet en natrium, die beide bijdragen aan spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel.
Kip bevat belangrijke voedingsstoffen
Kip is rijk aan hoogwaardige eiwitten (zij bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding) en de vitaminen B3 en B6 en het is een prima bron van vitamine B12 en selenium.
De vertering van eiwitten is een complex proces dat begint in de maag en doorloopt tot de dunne darm. De verteringsduur van kip bedraagt doorgaans ongeveer 2-3 uur om de maag te verlaten en het kan tot 24 uur duren voordat het volledig verteerd is.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Licht verteerbaar beleg
Kies voor magere vleessoorten zoals rosbief en kipfilet en fricandeau en eventueel een plakje kaas.
Andere soorten vlees hebben meer tijd nodig om te verteren, omdat het proces zelfs twee dagen kan duren. Kip en kalkoen zijn de snelste opties, terwijl rundvlees, lam en vooral varkensvlees veel meer tijd nodig hebben om volledig te verteren.
- Friet, gebakken aardappelen, pannenkoek en pizza zijn zwaar verteerbaar. - Indische en Chinese gerechten zijn vaak sterk gekruid en zwaarder verteerbaar. Nagerecht: Vla, pudding, pap, yoghurt, kwark, vers fruit of fruit uit blik, appelmoes.
Magere stukken vlees zoals kip zonder vel, kalkoen en vis zijn gemakkelijker te verteren dan rood vlees vanwege hun lage vet- en vezelgehalte. Zalm is een geweldige bron van eiwitten en omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor het behoud van een gezond hart.
Kip is een geweldige keuze als je op zoek bent naar makkelijk te verteren voedsel . Het is een mager vlees dat minder vet en cholesterol bevat dan varkensvlees of rundvlees, wat betekent dat het veel gemakkelijker te verteren is.
Een intolerantie voor kip betekent dat uw lichaam het simpelweg niet in staat is om het in een substantiële hoeveelheid af te breken. Dit komt waarschijnlijk doordat u een specifiek spijsverteringsenzym mist , en u kunt de effecten in uw lichaam al een paar uur na het eten van kip opmerken.
Maillard-verbindingen worden slecht opgenomen, net als fructose, dus deze verbindingen bereiken de dikke darm, waar darmbacteriën ze fermenteren en gas produceren . Dus met gebraden kip heb je een combinatie van slechte geur en veel gas.
Magere eiwitbronnen zoals kip en vis zijn een geweldige aanvulling op een maagvriendelijk dieet . Ze zijn gemakkelijk te verteren en veroorzaken geen ongemak zoals vet vlees. Zorg ervoor dat u ze op een manier kookt die uw maag-darmkanaal niet irriteert, zoals grillen of bakken.