Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen. Het is echter niet zo veel voedzamer dan rode wijn azijn of druivenazijn; druiven bevatten voeding net als appels.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
De Vries: ,,Kortom, azijn is een goede smaakmaker voor door het eten, maar verwacht er geen gezondheidseffecten van. Azijn is bovendien zuur en daardoor slecht voor je tanden omdat het het glazuur van je tanden aantast.''
Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Azijn moet altijd voor 4 tot 15 procent uit azijnzuur bestaan. Balsamico is 1 procent minder zuur en mag daarom geen azijn heten. Voor extra smaak kun je kruiden aan de azijn toevoegen. Azijn meng je vooral in een dressing, vinaigrette of mayonaise, maar gebruik je ook om groenten op te leggen en zo te garen.
Rijstazijn bevat geen vet en is laag in calorieën, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die op hun gewicht letten. Bovendien bevat het antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Rijstazijn kan worden gebruikt als een smaakmaker in saladedressings, marinades en sauzen.
Rode azijn heeft hierdoor ook meer tannine en is zwaarder dan witte azijn. Witte azijn is heerlijk voor bij lichte gerechten met vis, groenten en salades en komt extra goed tot zijn recht bij de wat bitterdere groentes. Rode wijnazijn komt echt goed tot zijn recht bij de zwaardere vleessauzen, stoofpotjes enzovoorts.
Schoonmaakazijn, ook wel bekend als azijn met een hogere zuurgraad, is specifiek samengesteld voor schoonmaakdoeleinden. Het heeft een hogere zuurgraad dan witte azijn, meestal rond de 6-20% azijnzuur. Schoonmaakazijn heeft een scherpere geur en smaak dan witte azijn vanwege het hogere zuurgehalte.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Normale azijn is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Aan de wijn wordt een bacterie toegevoegd, zodat de alcohol uit de wijn omgezet wordt in azijnzuur. Deze azijnsoort is veilig om te eten en wordt vaak gebruikt in salades, stoofpotjes en bij het koken van groenten.
Er bestaan ook aanwijzingen dat azijn de verbranding van vetten in de lever verhoogt, wat een positieve invloed heeft op het lichaamsgewicht. Mensen die geregeld een beetje azijn drinken bij de maaltijd, zouden een lagere BMI-index, een kleinere tailleomvang minder buikvet en minder vetten in het bloed hebben.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
2. Natuurazijn. Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.
Witte azijn is een geweldige allesreiniger die je zonder vrees kunt gebruiken, terwijl schoonmaakazijn een krachtiger formule is en met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Beide zijn een goedkope en milieuvriendelijke manier om je huis schoon en fris te houden.
De blauwe hand azijn is een 100% natuurlijk product. Het wordt gebrouwen op authentieke wijze en ontstaat door omzetting, met natuurlijke kiemen, van alcohol in azijn.
Als je dan een super zuur product op je huid aanbrengt, raakt je pH uit balans waardoor je huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor is je huid vatbaarder voor droogheid, irritatie, ontstekingen en zelfs vroegtijdige huidveroudering.