Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
De witte plekjes of strepen die je op de kaas ziet zijn eiwitkristallen die bij deze soort kaas horen en kunnen gewoon gegeten worden. De kristallen ontstaan gedurende het rijpingsproces.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
Ja, schimmel op kaas kan hartstikke gevaarlijk zijn. Het is niet voor niets een teken van bederf. Daarom is het belangrijk om schimmel te herkennen en te voorkomen. Bij voorkeur moeten beschimmelde producten weggegooid worden maar gelukkig is harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, de uitzondering op de regel.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Het eten van een kleine hoeveelheid beschimmelde kaas zal waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken voor de meeste mensen . Zodra u merkt dat de kaas beschimmeld is, gooit u deze weg. Als u schimmel op een blok harde of halfzachte kaas ziet, is het veilig om deze af te snijden, samen met een straal van 2,5 cm eromheen.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Bederf merk je door plekjes, een ranzige geur, slijmerigheid of schimmel. Beginnende plekjes kun je wegsnijden, maar de smaak van aftakelende paddestoelen wordt sterk, dus proef eerst een stukje. Beschimmelde paddestoelen en 'slijmers' zijn ongezond en moet je echt weggooien.
Maar in werkelijkheid spreken ze dezelfde taal: wat deze kazen bindt, is hun donzige, eetbare witte korst. In kaastechnisch jargon wordt het een bloeiende korst genoemd (of soms een zacht gerijpte kaas, of zelfs een oppervlaktegerijpte kaas), en het zijn een paar van de lekkerste kazen die er zijn.
Natuurgerijpte oude kaas
Wanneer de kaas voldoende heeft gerijpt, dan is de kaas vol, pittig en nog goed snijdbaar. Oude kaas is te herkennen aan de robuuste en volle smaak. Beleg een dikke plak boerenbrood met oude kaas of neem 's avonds een lekker blokje kaas bij een goed glas rode wijn.
en als je dat 'vies' vind, of een vies idee, kan je kaas gewoon onder de kraan afspoelen. Als je schoon en netjes werkt, met schone messen, schaven, doeken, snijplanken etc is daar m.i. niks 'vies' aan.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Na het snijden noemen we dat wrongel en wei. Het overtollige wei wordt afgetapt. Daarna wordt de wrongel “gewassen” door er water aan toe te voegen en het op te warmen tot 35 graden.
Tijdens het rijpen verliest de kaas vocht. Overjarige kaas is bijvoorbeeld 30% van zijn originele gewicht kwijt. Een van de redenen waarom oude kaas duurder is dan jonge kaas. Door het vochtverlies wordt de kaas droger en dus pittiger; overige stoffen (zoals vet en zout) blijven namelijk wél in de kaas.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Maar waarom worden er eigenlijk schimmels toegevoegd aan kaas? Het antwoord daarop is verrassend. Mensen hebben ontdekt dat bepaalde schimmels producten smaakvoller kunnen maken en daarnaast langer houdbaar. Een gek contrast, want schimmel wordt vaak geassocieerd met bedorven.
Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten. Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Als u een gezond immuunsysteem hebt, is het waarschijnlijk niet erg als u per ongeluk een beschimmelde plek opeet. U moet echter wel letten op symptomen van voedselvergiftiging, zoals overgeven, maagpijn of diarree . Sommige schimmels zijn namelijk gevaarlijker dan andere.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Witte schimmel is een wilde medicinale paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is rijk aan vezels en ketens van koolhydraten, polysacchariden genaamd, die het gezondheidsvoordelen bieden zoals verbeterde hersenen, hart, huid en immuungezondheid .
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .